Translate

Monday 14 November 2011

I am Zlatan chapter 2

CHAPTER 2


My brother gave me a BMX bike when I was little. I called it Fido Dido.
Fido Dido was a tough little bastard, a cartoon guy with spiky hair. I thought he was the coolest. But the bike got stolen quickly outside the Rosengård bathhouse and my dad went there , with open shirt and sleeves rolled up. He's the kind of guy who says: No one touches my kids! No one steals their stuff! But not even a tough guy like him could do anything about it. Fido Dido was gone, and I was devastated.

After that I started stealing bikes. I'd smash the locks. I became great at it. Bang, bang, bang, and the bike was mine. I was the bicycle thief. It was my first "thing". It was pretty innocent. But sometimes it got out of control.

Повеќе...

33 comments:

ReBorned said...

Пишете ми меил за да Ви го пратам остатокот од овој chapter...

Navigator said...

ivan_andrevski@hotmail.com

Anonymous said...

damadfacae@hotmail.com

Anonymous said...

whei.jung@gmail.com
Really appreciate u <3

ReBorned said...

Anonymous 1, 2 имате име? Ќе сакате да се регистрирате?
Иван, пратено на mail.

Navigator said...

Ри, примерно :)
И поздрав за анонимците, не знаев дека имало момци што го читаат блогот, а никогаш не искоментирале.

ReBorned said...

И дај малку искоментирајте за тоа досега што го прочитавте.
Иван? Конкретно за првиот дел излегува дека Barsa е Farsa а Messi е голем плачко :)

Navigator said...

Претпоставував дека така некако функционираат. И со ова не сакам да испаѓам нешто многу паметен. Ама пак ми се чини дека повеќето луѓу што ја пратат Barca можат да забележат дека таму функционира оној школски систем. И тоа многу ме потсеќа на оние религиозните, католичките училишта :) Ама па тоа не значи дека е фарса според мене. Ако тој модел функционира долгорочно, а не само 5-6 сезони со играчи од истата генерација, тогаш зошто не би бил пример за сите клубови. Таму секако дека ќе нема место за блесави mastermind-ови како Zlatan, Cassano или Balotelli но некој од таму ќе рече: што ќе ми е Zlatan, кога имам 20тина дисциплинирани и маестрални послушници?
А тие што мислат дека Messi е најскромниот и најдобриот човек во спортот, стварно не ги разбирам. Дали навистина мислат дека најдобриот фудбалер во светот не го користи својот авторитет, влијание и позиција за да учествува во креирањето на играта на својот тим?

ReBorned said...

Барса е Фарса го кажав оти имаше добра рима а инаку си редат резултати и срамота е да се приговори. Ај за одприлика 7-8 дена ќе го вкусат и првиот пораз :)
Ама тешко детство имал Златан а?
До некаде и таму се градел тој "never quit" менталитет и "вечен победник"!
УЕФА на мојата слаба точка ќе и' врачи признание затоа што во 50 одиграни натпревари во серија има само 1 жолт картон и тој го доби мината сезона поради приговор на непостоечки фаул а не поради острината на стартот! Сезонава сеуште нема добиено картон! А игра на така специфична позиција кога се во прашање картоните

w said...

OK, OK. I registered with my google account :-) Could you send me an e-mail?

whei.jung@gmail.com
Really appreciate u <3

ReBorned said...

I'm a little confused. Where are you from?

Bojan Krstovski said...

moze vaka ili moram so google account??
Bojan Krstovski damadfacae@hotmail.com

Navigator said...

Ри знаеш што е работата? Пробај напиши "I am Zlatan" на google. Трет и четврт резултат е линк кон блогов :)
А тек ако напишеш "I am Zlatan blog"... главни сме на нет :))

Да не се чудиш со тајланѓанецов како залутал. А ме интересира дали и Бојан така дошол на блогот или го знаел од порано.

w said...

Is that important? :-<....I'm a huge Zlatan fan and wanna read ur translation and isn't that all? Or do you only share your translation with your country's people?

Navigator said...

I guess he was wondering how you found this blog and what attracted you here since we write in macedonian only.

w said...

Aha....thanks for explanation to Navigator and sorry for my rudeness. I googled some keywords related to zlatan autobiography and find ur awesome blog :->

Bojan Krstovski said...

Bojan go pratel od damna blogov, ama dokazi ne znam kako da vi prilozam,ne sum nekoj sto komentira zatoa i ne sum komentiral ama sum navivac za milan od koga sum slusnal za fudbal...

Navigator said...

Не бе друже, не барав јас докази, не сакам да ме сфатиш погрешно. Онака ме интересираше дали сега го пронајде блогот или си го отварал и порано. Ние тука не се курчиме со тоа кој е постар и поискусен блогер, не се правиме некакви умешлени админи. Отворени сме за секој навивач на Milan. Сакавме да го зголемиме бројот на дискутанти, но не по цена да се изгуби квалитетот на муабетот. Искрено, подобро да си пишувам со 4-5 вистински познавачи како сега, отколку со 5000 дечишта кои прашуваат кој е следен противник и кога е натпреварот. Ако некогаш најдеш за сходно да прокоментираш нешто овде, добредојден си.

ReBorned said...

Navigator ај препрати им ги chapters јас сум на мобилен.
Бојан, преводите се исклучиво за лична употреба и се надевам дека нема да се шират низ други страни. Се надевам дека ќе учествуваш во идните дискусии за нашиот омилен тим. Малку сме но правиме се' од срце! Се сложувам потполно со тоа што Navigator го напиша. Иван само потврди ми тука со коментар кога ќе им ги пратиш да знам дека тоа е завршено. Препрати го и на двајцата.
Whei I'm on my mobile right now so I'm not in the position to send those chapters to you but Navigator will navigate that ;)
Enjoy reading and dob't spread the texts on other pages, it's only for personal use.
Enjoy and don't forget to say Forza Milan! ;)

Bojan Krstovski said...

Фала момци, знам како идат тие работи за ширење на сите страни, ова јас го барам само за мене,
За Милан можам да кажам дека ми се допаѓа моментално каде се наоѓа тимот и мислам дека владее победничка атмосвера и позитивен дух, а против барса треба да се докаже што ни е целта оваа година.
еве ветувам дека почесто ке ме читате на блогов...поздрав

CurvaSud_Milan said...

Ри ако најдеш оглас каде бараат менаџер за човечки ресурси топло би ти препорачал да поднесеш апликација. Очигледно имаш методи како да ги извадиш луѓево од анонимност и да ги ставиш "во погон" :) ...згора на се успеа да привлечеш и странски интелектуален капацитет :)) ...и успатно, stojanovski.v@gmail.com ...иначе уште првиот chapter кога го напиша помислив да напраам share на ФБ затоа што сметав дека е атрактивна вест која би ја подигнала посетеноста на блогот, но во истиот момент помислив дека одредени типци што ми се во пријатели, а се носители на тој квази фан клуб, ќе го направат токму ова што го направиле, и си реков нема што да им давам повод преку нашиот блог да профитираат. Меѓутоа очигледно не им требал мојот профил да го направат тоа, како и да е, предлогот, т.е. решението на Драган е одличен, така да продолжи, "остварувај" :)))

CurvaSud_Milan said...

Dali se vrakja Didav Vila? Posto ocigledno na pozicija desen bek sme slabi a deckoto mislam deka pametno sto go prativme na pozajmica posto igra redovno

кога сме кај квази фан клубот! коментар на мој "пријател" што ми излезе на оној тикерон десно или како и да се викаше...

Navigator said...

Пратено на тројцата!

Navigator said...

имаше страшни epic fail-ови на тој фан-клуб. сме коментирале многупати за такви идиотизми, ама ако почнеш, неможеш да сопреш :)

ReBorned said...

Во цел коментар е погоден само еден дел, дека игра редовно (а сигурен сум и дека и тоа е на тепка :) ). Инаку игра сосема спротивно од кај што мисли тој дека игра и името малку му го промашил :). Дечкото е стартен лев бек на Шпанија u21. Тоа охрабрува. Околу книгата... замислено ми е да ги "вадам" chapter по chapter и меѓу нив да оставам простор за тоа како секој од нас гледа на тоа што го чита.
Иван фала за меиловите, во последно време повеќе сум на моб. и затоа ќе ми простоте за евентуалните печатни грешки. 3ката ќе биде денес поручек или во текот на утрешниот ден.
Forza Milan

Anonymous said...

Има време за дудлач вила, моментално сме во ерата на Абате :)

trajkovskid@hotmail.com

Navigator said...

и тебе пратено!

Navigator said...

а вечерва... FORZA ITALIA!!!

Navigator said...

И едно прашање до тие што играат FIFA12, а заборавам да прашам веќе месец дена: дали знаете кај можам да спуштам италијански коментатори. Дали има воопшто? На мојата верзија од играта имам само англиски, француски и мексикански (што ме иритира премногу).

ReBorned said...

Јазикот ти оди со верзијата што си ја симнал, ти очигледно си закачил некоја верзија за латинска америка :)

Navigator said...

а ти имаш италијански?

Navigator said...

си најдов! :)

Anonymous said...

cool :)
Блаѕе ви на вас што имате јаки компјутери :)