Translate

Thursday 26 April 2007

Za pobeda ili poraz

Pominaa dva dena od ona sto moze da se narece prv del od edno fantasticno polufinale, koe spored se sto vidovme ne veruvam deka moze da ostavi nekogo ramnodusen, pa duri i pomegju najneutralnite fudbalski fanovi. I po dva dena, jas seuste ne mozam da se pomiram so toa sto se sluci. Sto pati dosega se navrativ na utakmicata, ja analizirav od prva do posledna minuta, pa razmisluvav za greskite, za pozitivnite strani, za golovite, dali mozevme povekje, pa se svrtev kon mene, si gi preispitav custvata milion pati, sakav da bidam siguren sto cuvstvuvam, dali sum nervozen, tazen, dali imam pricini da bidam zadovolen.... i taka ovie dva dena ne mi izleze od glava utakmicata, a nitu se namali intenzitetot na toa sto go custvuvam. Edno e sigurno, gord sum sto sum navivac na Milan.
Vo vtornikot imavme moznost da bideme svedoci na eden polufinalen duel,
kakov sto retko moze da se vidi. Duel na dva fudbalski giganti, na dve fudbalski dzvezdi na koi im e sudeno da vladeat so fudbalskiot svet, na uste red drugi igraci spremni da go vrezat svoeto ime visoko na neboto na evropskiot fudbal. Vidovme recisi se fudbalsko sto moze da se vidi. Mec bez kontroverzi, brz, tecen, kvaliteten fudbal so mnogu golovi, presvrti i bezpostedna borba do posledniot svirez. Manchester povede uste vo petata minuta so golot na C. Ronaldo i prodolzi so silno tempo i mnogumina pomislija deka bi mozelo da se povtori Roma, no Milan brzo se vrati vo igra i ja prezema kontrolata. Potoa sledea dva gola na Kaka so koj Milan napravi presvrt i povede so 2-1 i ja ostavi publikata na Old Trafford zanemena. Vtoroto poluvreme pocna so isto tempo i uste od samiot pocetok na Manchester mu se ukaza sansa za izramnuvanje, koja ne ja iskoristi Carrick, a nekolku minuti po toa i Kaka imase sansa za het-trik i za zgolemuvanje na vodstvoto, so sto ke gi zakopase site nadezi na MU. Negoviot sut zavrsi pokraj golot na Van Der Sar, a momenti podocna Gattuso bese iznesen na nosilki poradi povreda na stapaloto. Na pocetokot na vtoroto poluvreme i Maldini bese smenet zaradi povreda. Ovie dve zameni i pekolnoto tempo na igra go zemaa svojot danok. Padot vo igrata na Milan bese ocigleden, a prvata defanzivna linija so koja caruvase Gattuso bese lesno probiena od igracite na MU vo potraga po izramnuvanje. Defanzivcite na Milan bea izlozeni na ogromen pritisok, sto neminovno dovede do izramnuvackiot gol na MU, po eden lob-pas na Scholes koj Rooney go pretvori vo gol. Izleguvanjeto na Gattuso mozam da go zemam kako moment na presvrt. Na vakvi utakmici se gleda kolkavo e negovoto znacenje za timot. Negovata energija, pozrtvuvanost, borbenost se neverojatni. Od togas (60 minuta) pa do kraj MU ne prestana da pritiska kon nasiot gol, bidejki nemase veke koj da gi zadrzi. Milan sosema se povlece, a Brocchi koj vleze kako zamena za Gattuso bese daleku od toa sto e potrebno za eden vakov mec. Sansite od togas se baraa na kontri, no i toa bese tesko izvodlivo, zosto nasiot edinstven napagjac ne se sostavi so topka. Duri ne bev siguren ni deka e na teren se dodeka ne ja vidov i tretata izmena... Gourcuff vleze na mestoto na Gilardino, so sto Ancelotti ja iskluci sekoja moznost za napad i spored mene najnerazumniot poteg na cela utakmica. So toa odbranata na MU veke nemase na kogo da vnimava, bidejki Milan bese povlecen i im ovozmozi duri i na odbrambenite fudbaleri na MU da uletuvaat vo sesnaesetnikot na Milan, so sto ja stavi celata defanzivna linija pod uste pogolem pritisok. Sepak, vo poslednite momenti od utakmicata koga site pomislija (duri i jas) deka ke zavrsi 2-2, edna katastrofalna greska na Brocchi na sredinata na terenot im ovozmozi na Giggs i na Rooney molskavicna kontra koja vtoriov ja realizirase i mu donese i toa kako vazna pobeda na MU.
Sega malku da se navratam na nekoi momenti od utakmicata i delovi na strategijata na Milan. Ona sto ne moze nikoj da go ospori e deka MU dosega pokazal najmnogu ovaa sezona i ne e slucajno sto se vo trka za trojna kruna i e najkvalitetniot protivnik so koj Milan dosega se soocil sezonava. Isto taka Milan pokaza deka e sposoben, duri i vo gosti da se nadigruva so MU, da ja drzi topkata i da ne mu dozvoli na protivnikot da ja razvie prepoznatlivata i brza igra. Iako se evidentni nekoi propusti vo odbranata ne e toa delot sto najmnogu me plasi. Prvo stravuvam od Dida, imase nekolku dobri odbrani, no i mnogu loso bese pozicioniran pri tretiot gol na MU iako ne bi go pripisal toa samo kako negova greska. Dobar golman e pola tim, a vo momentov Dida ne mi vleva golema sigurnost i sekoja poopasna situacija vo sesnaesetnikot na Milan srcevo mi lupa so 436 ipol otkucai u minuta. Da ne recam, mlad ke me strefi infarkt. Vtoro, imame li nie napagjac??? Imame eden no toj nema pravo na nastap vo CL. Znaci pak ke prasam, imame li nie napagjac? Ve molam vo komentari da napisete dali nekoj go primeti Gilardino na utakmicata? Jas edvaj ednas vo prvo poluvreme, a vo vtoro mislev deka se skril nekade. Ako treba da go ocenam, ke mu dadam edna golema 0. Totalno beskorisen, nevidliv, kako da bega od topka... Pa majku mu, ako protiv Heinze, Brown, Evra ne uspees da se pokazes, pa sto ke bide koga ke se vrati prvata postava na MU? Pa Ferdinand, Vidic, Neville, melat lugje koga nekoj ke pripari do sesnaesetnikot na Van Der Sar. Gi grizat so zabi. Iskreno dosta mi bese od Gilardino... Go kritikuvav mnogu na ovoj blog, no sekogas se nadevav deka ke izvadi del od toj arsenal sto go pokaza dodeka igrase za Parma, ama sega definitivno sakam da si odi. Moze da se opravda deka imal los den, samo ako vo revansot dade 3 gola i Milan otide vo finale (ako voopsto dobie sansa da pomirisa treva). Za kraj treta rabota Ancelotti... Kako trener vo prasanje gi doveduvam negovite izmeni ili potocno, sto misli deka pravi so toa sto go ostava timot bez napagjac? Jas iskreno ne sum videl nekoj tim da igra bez napagjac... Toj propust najdobro se vide na ovaa utakmica, koga pred kraj Kaka povlece edna od retkite kontri vo vtoro poluvreme i stigna do sesnaesetnik, ama nemase na kogo da dodade od ednostavna pricina - nemase napagjac, cija zadaca btw e da dava golovi, neli. Ama ete, izgleda nasiov trener si misli koga napagjacot ne dava golovi, zosto da go drzi vo igra, koga mesto nego ke si stavi uste eden veznjak ili defanzivec, pa neka praat guzva lugjeto na nasa polovina. Mesto da go stavi Pippo, koj ke se matka na nivna polovina, ke trca, ke bide vo offside ili tuka nekade, ama barem nekolku igraci od MU ke treba postojano da vnimavaat na nego.
Dosta za moite tehnicko - takticki teoretiziranja, da se vratam malku vo realnosta. Spored se sto vidovme... vo gosti so MU bevme na pragot na neresen rezultat so dva dadeni gola vo gosti, sto ke ne stavese vo isklucitelno dobra pozicija pred revansot. Ah taa 90 minuta... Kako i da e, izgubivme 3-2, no pak ostanuvaat dva dadeni gola vo gosti, a sega frontot se seli vo Milano na San Siro. Prvata bitka ja izgubivme tesno, ama ima mnogu materjal na koj ke moze da izgradime igra vo revansot. Pobeda so eden gol razlika ne nosi vo finale, a veruvajte toa e i toa kako vozmozno. Na Old Trafford, letavme na grbot na brilijantniot Kaka. Za plasman vo finale se potrebni 11 fudbaleri. Mnogu ni trebaat golovi od nasite napagjaci, ma koj i da bil vo igra i povnimatelno da se igra vo odbrana i sredina. Tesko e da se drzat brzite igraci na MU, zatoa ni trebaat golovi. Znaci formulata e: San Siro (domasen teren) + domasna publika + besprekorna igra + ponapagjacki nastroen Ancelotti + golovi(na kvadrat) = FINALE!

There is a light at the end of the tunel - either it's the light that'll lead us to glory either we'll be hit by a f.....g train :)

Jas sum za glory... a vie?

FORZA MILAN!!!!!!!!!!!!!!

2 comments:

Anonymous said...

The only way to be number one is to be number one.

To Victory!!!!

Unknown said...

Che partita ! ! Che calcio ! !!
prvo moram da kazam deka Mufc vs ACM bese najdobriot natprevar sto ovaa godina se odigral vo CL,(34 udari vo golot , a samo 30 fauli).
E ona sto jas mrzam e koga gubis dobri natprevari (po porazot na italia vo finaleto 2000 od francija Totti izjavi`podobro da pobedvam vo losi natprevari ,nego da gubam vo spektakulrni ' e istoto nesto ne snjade prvo 2005 vo instanbul,site zborvea za podgvigot so go napraj L`pool a ne za perfektnite 45 min kade go naprajvme L`pool matara .
natprevarot na Old traford go zagubivme popovredite na maldini i Rino (bonera bese ocaen,a brochi potfrli) no seapk ne zaboravajte deka igravme protiv MUFC ,koj morat da priznamje non-stop ne pritiskase i diktiraa silno tempo (utkata na KAKA na pocetok na vtoro bese isto taka klucen moment kade mozevme da gi zakopame .
dur imavme snaga i ja igravme ona nasana pimplacka igra dominiravme na teren (jas neam niso protiv takva igra,koja e frustiracka za domakinot ,koga doma nemojt 5 min topka da fatit)no morat da ocekvis deka MUFC ke napadnit i nema da te ostajt taka.
propustivme odlicna moznost da ja zavrsime rabotata na Old TRaford i sea di si bidime mirni i da razmisluvame kako da skoknime do Atina . . .

eve playa rating od 1 - 5

Dida 2.5 - da ne go primese golot od Rooney 91` ke bese man of the match,no takva e golmanska ili pukovnik ili pokojnik.najloso neso za golman e ko kje odbranit to so ne se branit a ke primit pazerski gol (sepak vtoriot gol na Rooney bese i malku nevozmozen od prva v cos ,pogolema vina snosit za prviot )
Oddo 3 soliden,prvo poluvrme go pokri odlicno gigs ,ucestvuvase vo igrata, vtoro na negova strana dojde Ronaldo (slabo go pokrivase Brochi i nemase mnogu sansi da se pridodajt vo napad)

Nesta 3.5 odlicen,samo dva pati ne go pokri Rooney i primivme dva gola.cel mec go odigra vo golem stil vooduseven sum od nego .

Il Capitano 3 poradi se` so imat napraeno za nas i so edna noga da igrat nemat sansa da go kritikuvam . davat dopolnitelna sigurnost vo odbranata ( najverojtno nema da igrat vo Sreda )

Marek 2.5 nisto posebno ,morase da e poagilen vo napad, bidjki toj i ne mi e bas nekoj stabilen odbranben igrac .

Ambro 2 eden od poslabite igraci na Old Traford,ne reagirase dobro pri akcijata za kornerot po koj primivme gol,imase 2-3 starta za v zatvor ama pomina bez zolt,cela utakmica kasnese ,mu dozvoli mnogu sloboda na skols

Pirlo 2.5 vistinski problem za nego e ko kje go nemat na teren rino,ednostavno padna i ne uspevase da ja krenit igrata na Milan

seedorf 2.5 ako mu se igrat e neprikosnoven ,mislam deka go odigraa svoeto na Alianz ,Gourkuf trebase da go zamenit nego ne Gila

Rino 3.5 srce i dusa e na MIlan (sei nel anima ) za 53 min pretrca 7 km. .epten se oseti negovoto otsustvo . povekje od neophoden e za v sreda .

Kaka 4 igrac poradi kogo bi zastanal da gleam fudbal na TV,uste ednas ja potvrdi TOP klasata ,gi povredi Hajnce i Evra
il futturo nel MIlan ( po nikoja cena nesmejt da se prodajt )

Aladino 1.5 najslab na teren.sepak CL ne e negovo natprevaruvanje,ne se spoi so topkata 3 pati,go osetija i mislam deka i ne ni se obidvet da mu podaet zs zanet deka ka ja izgubit.mnogu mi e krivo za nego :(((

Bonera 2 ocaen,ne uspea da se snajt na old traford ,impresioniran od atmosferata ,napraj nekolku fauli na 20 m pola gol,za dvata gola na MUFC bese kratok prvo na Skols ,a posle i pri dodavanjeto na Gigs bese mnooogu daleku . .

Brochi 1.5 niso ne odigra ,ronaldo go driblase kako saka,no najtragicno e so vo 91 m go porigra Gigs koj so brza kontra go pronajde Rooney . .

Gorucuf /

Karleto 2.5 se gubit posle poluvreme,pre dolgo vreme stoevme na teren bespomosni,ne se obide da godokrajcit MUFC,sekos ko se zatvarat gi gubime utak ili se tresime da 95`

revansot ke biit mnogu tezok ,posebno za nas. Mufc imat strasna kontra ,nema da smejme da mu se otvorime i milsam deka ke probame da ja umrtvime igrata i negde posle 75` da se obidime da naprajme neso.pozitivno e to so morat da pobedime zs nema da smejme da kalkulirame .pa ili xa ili bu,i so Baern ni trebes pobeda pa pobedivme .vo timot mora da se vratit talismanot Inzaghi

forza cuore rossonerro