Translate

Monday 23 April 2007

Between Love & Hate


Uste edna sigurna pobeda na Milan vo Serie A. Ovoj pat nastrada Cagliari, a jas pak razocarav. Nedozvolivo gi propustiv poslednive tri utakmici na Milan, vo koi padnaa 11 gola vo protivnickite mrezi. Celo vreme pekav za toa Milan da dava mnogu golovi i sega koga se slucuva toa, jas ne sum pred TV. Sramota i nedozvolivo za eden navivac i bloger, koj treba da napise nesto za klubot i pred se da odrzi kontinuitet so svezi i interesni informacii. Da ne ispadne deka se pravdam, ama rabota, studii i blogiranje... nekako mnogu obvrski mi doagjaat, a vreme mnogu nemam, pa od nesto mora da se krati. Vo slucajov go zapostavuvam pisuvanjeto na blogot t.e. od trite prethodno navedeni stvari, go zapostavuvam ona sto najmnogu go sakam. Life is a bitch indeed.
No da se vratam na fudbalskite raboti. Cagliari si go ispleskavme so recisi vtor tim. Odbranata bese sostavena od Cafu, Simic, Kaladze i Favalli, sredina Gattuso, Brocchi, Gourcuff, Seedorf i napad Ronaldo i Oliveira. Na golot bese Kalac, poradi povredata na Dida. I ovoj sostav ne mu dade na Cagliari moznost da se iznaigra, otkako Ronaldo na dva pati i Pirlo(vleze vo vtoro poluvreme) so eden fantasticen sloboden od okolu triesetina metri im gi srusija site nadezi za povolen rezultat.
Milan se naogja vo odlicna serija na pobedi i vo Serie A i vo CL. Kako da ja vrakja silata pred polufinaleto i prakja jasen signal deka, mozebi anglicanite sepak nema da se raduvaat na se-anglisko finale. Ironija ili ne, ama isto kako i pred nekoja godina se srekjavaat timot sto najmnogu go sakam i timot sto najmnogu go mrazam. Da me prasa nekoj, stvarno nema da znam da mu objasnam od kade ja neguvam taa omraza kon Manchester Utd, ama ednostavno ne mozam da gi gledam. Duri ni Inter ne mi se tolku gadni. Sepak toa se samo moi licni cuvstva i nemaat nikakva vrska so igrite sto gi prikazuva ovoj klub. Kako sto napisav prethodno vo nekoj od postarite postovi, igraat eden brz, borben i napagjacki fudbal i sekogas so visoko tempo. Imaat nekolku kvalitetni igraci sposobni vo sekoj moment da resat utakmica i zatoa ke mora mnogu da se vnimava. Ke bide duel na nasata podostarena no sepak isklucitelno kvalitetna odbrana so brzite i opasni napagjaci na MU. Isto taka ke treba da se pazi na startovi vo i okolu sesnaesetnik, zosto na toj glumecot, ma kolku i da bil vest so topka, dovolno e nekoj u vrat da mu duvne, pa da padne kako pokosen. Fudbalskite kvaliteti i na dvete ekipi ne se voopsto sporni i nikoj odnapred ne moze da se proglasi za favorit. Ke bide teska borba i ke resavaat nijansi. Ima i nekolku fakti povrzani so duelite pomegju Angliski i Italijanski ekipi, pomegju Milan i Manchester, pomegju Ancelotti i Ferguson. Vo 1999, koga MU osvoi CL, na patot do osvojuvanje na titulata mu bea dve Italijanski ekipi: Inter i Juventus. MU gi sovlada i dvete, a togasen trener na Juventus bese tokmu Ancelotti. Sega e slicnoto scenario, no ovoj pat se drugi dve Italijanski ekipi. Manchester veke ja pomina Roma, a sega na patot mu stoi Milan i toa na klupata go ima tokmu Ancelotti. Da bideme iskreni od togas se smeneti mnogu raboti, a Ancelotti veke uspea da se revansira za porazot od '99. Na patot do finaleto vo 2005, MU bese prvata precka vo nokaut fazata koja Milan trebase da ja pomine i go napravi toa dosta uspesno, pobeduvajki i na dvete utakmici. Od toa vreme se ostanati gore dole istite igraci i vo dvete ekipi, so nekoi mali izmeni. Isto taka Milan ima ubavi spomeni od Old Trafford, kade sto go pobedi Juventus vo finaleto na CL 2003 godina.
Se na se ne delat 180 minuti od toa da doznaeme koj ke bide patnikot vo finaleto. Dali Ronaldo ke go vodi souto na Old Trafford ili Kaka ke gi zamolci domasnite navivaci. Dali ke prevladee enrgijata sto so sebe ja nosat mladite igraci na MU ili presudni ke bidat iskustvoto i luznite od mnogute izvojuvani bitki kaj Milanezite? Po visokata pobeda nad Roma, se ocekuva MU uste od pocetokot da trgne po pobedata nad Milan. No lizgav e patot po koj ke odi, zosto Milan ke ja ceka svojata sansa i sekoja greska ke bide kazneta. Faktot stoi deka Manchester e najkvalitetniot protivnik od site dosegasni so koi Milan se sooci vo CL i deka ova ke bide vistinski test za celiot tim na Milan. No zarem igranje vo finale podrazbira lesni mecevi?
Site pogledi se svrteni kon Old Trafford. Site zboruvaat za duelot pomegju dvete golemi dzvezdi na dvata tima i edni od najdobrite igraci vo momentov Kaka i Ronaldo. Cija magija ke bide posilna toj tim ke se raduva na finaleto. Ne zaboravajte i na Pirlo, Seedorf, Giggs, Scholes.... Ima da bide pekol vecer vo duelot na crvenite gjavoli na Anglija i na Italija... A mesto vo finaleto samo za eden.

FORZA MILAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



1 comment:

Unknown said...

finalmente ! ! !
ko nikos dosea se osekjam,sigurno,jas za razlika od tebe ne go mrazam MUFC timot koj vo momentov e najdobar vo Evropa. nemozeme da se pofalime so nekoja srekja zs lani vo 1/2 ni padna Barca koj prease partali ,a videte a sea ,smejuria se.no mesto za placenje nema zato vporcem ova natprevaruvanje se vika LIGA NA SAMPIONI (zato tuka gi nemat INTER xexexe).
vo sekoj slucaj ke biiit eden golem natprevar na koj da bidam iskren ovcekvam pobeda.kolku sakat nek e jak MUFC i nek igrat ofanzivno tesko deka nekoj tim moze da nadohnadi otsusvtvo na 4 standadrni odbrnabrni igraci (Nevil ,Rio ,Vidic ,Evra )tuka ja gledam nasata sansa(ah samo da go imavme Ronaldo) ogromna odovornost ke padnit na Kaka koj pak e najdobar strelec vo CL so 7 gola ,i e eden od onie sto ne bese so nas na old trafrd na 28.05.2003 ,(ko go zagubivme finaleto vo Stambol 2005 najkrivo mi bese za nego,kakva partija odigra)so fianle vo CL edna odlicna sezona bi zaokruzile (Nesta,Pirlo ,Aladino,Pipo,Oddo ,Rigno ) a finale vo cl i troofej bi znacel i grandiozen kraj za il capitano . .do finaleto ne delet samo 180 min.

forza cuore rosonero