Translate

Monday 5 February 2007

Road to Perdition


Smrt vo Italijanskiot fudbal ili Smrt na Italijanskiot fudbal. Tragedijata na prethodno spomenatoto e taa sto i dvete raboti se za zal tocni. Padot na Italijanskiot fudbal go dostigna dnoto, fudbalot ostana zaglaven vo kalta. No toa sto stoi kako surova vistina e deka mnogu raboti prethodea na ovaa tragedija. Ne bese tesko da se predvidi, no kako sto se pokaza, bese nevozmozno da se spreci. Kako izgledase fudbalskata slika na Italija vo poslednive nekolku godini: Fudbalski skandali, namesteni natprevari, ogromen broj na navivacki grupi (Ultras), rasizam, fashizam, pomali incidenti i uste red drugi raboti. Osvojuvanjeto na svetskoto prvenstvo, samo za kratko ja "zalaza" celata nacija deka Italijanskiot fudbal e uste golem, no ne trebase mnogu vreme da se pokaze deka ne e taka.
Prvenstvoto vo Italija kako-taka se odrzuvase iako vidno potreseno od ogromniot skandal so namesteni natprevari, od koj tesko se oporavuvase. Stakenite noze na koi stoese Serie A gi skrsi incidentot vo Catania, a bea napukanati uste pred desetina dena. Vo poniskite ligi vo Italija se sluci incident, vo koj zivotot go zagubi edno lice, direktorot(Ermanno Licursi) na amaterskiot klub od Calabria, Sammartinese, otkako brutalno bil pretepan od navivaci na rivalskiot klub Cancellese, koi vlegle vo terenot za vreme na natprevarot pomegju dvata kluba. Italijanskata federacija po ovoj incident seriozno pocna da razmisluva za zgolemuvanje na bezbednosta na natprevarite, kako i za potencijalni kazni za site onie na koi nasilstvoto im e pomilo od fudbalskata igra. Edna nedela po toj incident na red dojde natprevarot Catania-Palermo...Opasno Sicilijansko derbi, poznato po incidentite sto ne se nevoobicaeni koga se raboti za ovie dva kluba. Natprevarot se odigra vo poseben termin(petok) so zgolemeni merki na bezbednost, no ni toa ne bese dovolno za da se sprecat incidentite. Tesko e da se kaze sto tocno se slucuvase na toj natprevar i kako zapocnaa incidentite. Uste vo vtoroto poluvreme imase prekin na natprevarot otkako "solzavecot" gi prinudi igracite i sudiite da se povlecat od terenot. Sepak natprevarot i pokraj neredite go doceka krajot, a navivacite svojta presmetka ja prefrlija na ulicite na Catania i traea poveke od 4 casa. Epilogot na ovaa "vojna" e: Eden zaginat policaec, eden tesko povreden, preku 100 povredeni navivaci na dvata tima i ogromna taga za zagubenite zivoti poradi ludiloto na ekstremnite navivacki grupi. Gazzetta Dello Sport bese posebno custvitelen po uste edna nok na sramot i vinata ja prefrli na Italijanskoto opshtestvo kako celina, a ne samo na fudbalskite fanovi:
"Od kade dojdoa tie maskirani momcinja, koi besneea vo nokta niz Catania? Od cii kukji dojdoa tie, od koi skoli, od koi barovi izlegoa? Nie seuste ne znaeme, sepak na nivnata sovest, no i na nasata lezi tezinata na glupavata svirepost - brutalno ubien policaec. Policaec, zapametete go negovoto ime Filippo Racitti. Eden od onie koi se obidoa da gi smirat problematicnite navivaci nadvor od stadionot. Sega toj e mrtov, odnesen od branot na sramot, samo nekolku denovi otkako Ermanno Licursi bese pretepan do smrt.
Sto im se naogja vo glavata na ovie momcinja koga odat da gledat fudbalski natprevar, so kakava bolest se natopeni nivnite salovi, baneri i znaminja? Cii sinovi se tie i sto e toa sto ja transformira nivnata fudbalska strast vo furija? Italijo, nie imame problem i ne gledajte samo vo fudbalskite fanovi. Poglednete od sto e napravena ovaa zemja, poglednete koj gi upravuva i koj gi organizira nasite skoli, poglednete vo nasite domovi i na nasite semejstva."
Kako rezultat na nasilstvata suspendirani se site fudbalski natprevari vo Italija na neodredeno vreme. Se ceka konecna odluka za resavanje na problemite okolu nasilstvata vo fudbalot, a ke se razgleduvaat nekolku metodi, megju koi najmnogu se spomenuvaat, Angliskiot model, so postavuvanje kameri, so implementiranje na najstrogi zatvorski i paricni kazni za site onie koi sakaat da besenat, ili Juznoamerikanskiot model, na koi im se dozvoluva na policajcite pogolema upotreba na sila, duri i ogneno oruzje vo resavanjeto na vakviot tip problemi. Angliskiot model e veke dokazan i uspesno se primenuva vo site ligi na ostrovot, kade sto nema ni zastitni ogradi, a angliskite navivaci od najozloglaseni huligani gi pretvorija vo "macinja" i slobodno moze da se kaze deka anglija gi ima najdobrite navivaci vo momentov vo sekoja smisla na zborot.
Sto i da bide odluceno ponatamu nema da ja izbrise ovaa damka, koja ke ostane kako loso sekjavanje vo srcata na site fanovi koi vistinski go sakaat fudbalot. Kazni ke ima sigurno, no ne se kaznite vazni, vazno e da e najde dolgorocno resenie za dobroto na Italijanskiot fudbal. Sega ostanuva da se izvlece pouka od cela ovaa rabota i da se nadevame deka i pokraj se, na krajot fudbalot ke pobedi.

2 comments:

G4L said...

drago mi e sto ja potegna temava, iako ni se cini deka italija e daleku i u stvari 'koj gi ***', rabotite se polosi nego sto izgledaat. koj i da prosetal niz bilo koj grad u italija u zadnje vreme sigurno imal prilika da vidi, cue i oseti kakva atmosfera vladee tamu. mojata poseta na vecniot grad pred okolu 1 godina bese krunisan so poseta na utakmica na olimpiskiot stadion kade gi vidov Roma i Livorno. prekrasen dozivljaj i 3-0 za domakinite, na sto mu prethodese eden prekrasen gest na eden od karabinjerite pred stadion koj na mene i moite 2 drugarki ni POKLONI karti za tekmata. ni rece: "remember Roma" i bev presreken i zaboraviv da gi primetam nekolkute odredi i kordoni specijalna i obicna policija pred stadion, valjda deka sum naviknat da gledam uniformirani lica u domasen ambient. crnata damka bea nekolkute znaminja so fasisticki simboli koi gi paftaa romanistite (sto mnogu me zacudi) kako i nekolkute politicki transparenti na koj duri go imase i nivniot Duce. Od druga strana navivacite na Livorno so znaminja na SSSR, Kuba, SFRJ i likovite na Che Guevara i drugi revolucioneri bea staveni vo nesto kako kafez od fiber glas, sto ne bese dovolno visok za da gi spreci romanistite da gi gagjaat so sve sto mozea da najdat po sekoj postignat gol. uste togas osetiv deka celata rabota e trula i spremna za eksplozija i toa i se desi. samo sto i oni glupi kako i site lugje na svetov, namesto da ucat od tugji greski, cekaa nekoj da zagine za da napraat nesto. zalno

The Last Mohican said...

za zal situacijata e mnogu poocajna otkolku sto stvarno izgleda. Italijanskite navivaci, nezavisno od toa za koj klub se raboti imaat dolga istorija na nasilstva i na rasisticki, nacisticki i politicki nekorektni paroli istaknati na natprevarite. Vo nekoj slucaj i igracite direktno pridonesuvaat za podgrevanje na navivackata furija, kako na primer pozdravite na Di Canio kon navivacite na Lazio, vo stilot na Hitler. Ili situacijata koga na derbito Roma-Lazio vlegoa navivacite na Roma na teren, da porazgovaraat so kapitenot i po toj razgovor igracite go napustija terenot, od protest zaradi navodno ubien navivac pred stadionot od strana na policijata, sto podocna se pokaza kako netocno.... Primeri ima mnogu, no sepak, moe mislenje e deka Italijanskata Fudbalska Federacija, ne samo sto do sega nisto ne pridonese za da gi spreci ovie raboti, tuku, so svojata pasivnost i blagi kazni, kako da gi ohrabruvase(grubo kazano). Vo nikoj slucaj ne smeese da se dozvoli celta rabota da dojde do ovaa tocka.