Translate

Tuesday 30 January 2007

Prikazna za Debeliot ili Fenomenot


Konecno... po nekolku nedelni(mesecni) nateganja, pregovori, spekulacii, neprospani noki i neizvesni dni, so doza na mala rezerviranost i neskriena radost go docekav momentot koga Debeliot(Fenomenot) go stavi svojot potpis na ona parce hartija, sto go vikaat dogovor i so toa se zakolna na 18 mesecna vernost na Milan. Vo princip mrazam neizvesnosti, no vo ovaa situacija, celoto odolgovlekuvanje na potpisuvanjeto mi dade sansa, Debeliot(Fenomenot), vo moite oci da se pretvori od edna od najnesakanite licnosti vo fudbalot vo mnogu simpaticna licnost i duri negovoto potpisuvanje da go docekam so ogromna radost(stoecki ovacii) i da veruvam deka stanuva zbor za fantasticno zasiluvanje za Milan.
Iako tvrdam deka ne sum go sakal, nikogas ne sum gi negiral negovite fudbalski kvaliteti. Toa so nesakanjeto e nekoj moj licen stav, za koj ni sam ne znam od kade poteknuva, mozebi deka site go velicaa, pa jas sakav da se praam kurnaz i da kontriram, mozebi me bolese toa sto ne e vo Milan... ne znam sto e, ama veke ne e isto. Prv pat koga cuv deka mozebi Milan ke go kupuva, pred nekolku meseci, si rekov pa dali se citavi ovie... Kaj imame starci, uste debeli ni falat. Kakvi se misli ne mi se motaa niza glava, deka zimame istroseni puski, deka on si go otsviri svoeto i sto ke mu pravime nie, deka veke ne go biva.... Ama toa bese pred nekolku meseci. So tek na vreme omeknav malku, pocnav da razmisluvam deka u stvari i ne e taka los, vo Real nema vistinska sansa, nema motiv, mozebi mu treba nov predizvik i pocnav da ja sledam celata situacija, samo sto ovoj pat Debeliot(Fenomenot) mi bese simpaticen. Pocnav da sakam da dojde kaj nas, mi bese zal sto ne igra vo Real, ama od druga strana, toa bese moznosta sto se ceka... Milan letoska go lapna Oliveira, koj gi izlaza samo da znam. Ne ni trebase on... Se bara klasa igrac, ne moze Oliveira ili Borielo da bide napagjac posle Sheva. Se bara junak, sto ke se nosi so pritisokot, sto ima iskustvo vo golem klub, sto znae da dava golovi, sto ima statistika kako nieden drug vo momentov... Se bara Fenomenot(Debeliot).
I konecno e kaj nas... Moze od drugata strana na gradot da se slusaat piskotnici, da placat i da kukaat kolku sakaat, ama gotovo e... nas e. Lele kolku se iznervirav koga go slusnav kodosot(Morati) kako drvi deka ne bilo vo red... Uste mi ljuti... Se slucuvalo i drug pat dvata milanski kluba da si menjaat igraci, pa nikoj ne se pobunil. Nema problem sto ni gi dade Seedorf, Pirlo, Brocchi(fala za toa), sto gi oceni kako ne dovolno dobri za negov vkus, nema problem sto ni go lapna Ibrahimovic pred nos, a Crespo i da ne go spomnuvam, nema problem sto probuva da kupi se sto ima dve noze i sto trca po topka i sto se narekuva fudbaler, a isto taka nemase problem koga go prodade za okolu 50 milioni evra vo Real... e sega glas da ne cujam.
Eve malku statistika za ucinokot na Ronaldo vo negovata kariera:
  • Cruzeiro (1993-1994) - 60 nastapi, 58 gola
  • PSV Eindhoven (1994-1996) - 56 nastapi, 55 gola
  • Barcelona (1996-1997) - 44 nastapi, 39 gola
  • Inter (1997-2002) - 100 nastapi, 59 gola
  • Real Madrid (2002 - januari 2007) - 164 nastapi, 99 gola
  • Brazil Reprezentacija - 97 nastapi, 67 gola
  • Vkupno - 521 nastapi, 372 gola
Niz karierata osvoil mnogu tituli i priznanija, megju koi tri pati e proglasuvan za fudbaler na godinata, dva pati e dobitnik na zlatnata topka, najdobar strelec vo istorijata na svetskite prvenstva... Sepak negovata kolekcija na trofei ne e kompletna i nedostasuvaat nekolku bitni, (liga na sampionite i Serie A), no zaednicki ke porabotime na edna zetva na trofei :)
Za kraj uste i oficijalno da dodadam.... Ronaldo Luis Nazario De Lima ili Il Fenomeno.... WELCOME TO MILAN !




2 comments:

Anonymous said...

Samo da ti kazam deka momentalno sum kaj pedja i ti k.....
Da se znae posle koj najmnogu ti pomogna da stanes milioner
:)))))))))
Foro me iskara da sum pisuvala vo sifri :)

Anonymous said...

marija k... mi i mene. cisto deka gi tipues arsenal celo vreme.

pozdrav do zoki, odlicno ti ide. ne se pali na k.. prai si go blogot od keif.