Translate

Monday 22 January 2007

Casovi ocaja vo Rim



Udriv edno dobro razmisluvanje za toa dali vredi da se potrosi vreme i prostor i zborovi za ovaa utakmica ili da se obidam da ja zaboravam i da se pravam kako nisto da ne se slucilo. Koga samo ke se setam so kakov zar ja cekav utakmicata Lazio - Milan. Siguren deka Milan ke izleze na teren i ke odigra, maski, otvoreno, bev siguren deka ke pobedi, deka ke gi zgazi i ne se dvoumev vo toa... Bev spremen da gi iskinam glasnite zici od radost za sekoj postignat gol... Ama kolku gadno se zaebav, edinstvena pozitivna rabota e toa sto glasnite zici mi ostanaa neaktivni za vremetranje na natprevarot. Ne otvoriv usta duri ni da opcujam za mizerijata koja sto se slucuvase na terenot.
Uste na pocetokot na utakmicata nesto ne mi stimase, koga go vidov sostavot na Milan so samo eden napagjac (Gilardino) i dvajca kostolomci vo sredniot red (Gattuso
i Brocchi). Ama si vikam, mozebi moeto fudbalsko znaenje e nesoodvetno za da ja sogleda ostroumnata strategija na Ancelotti. Za zal veke vo 5 minuta mi stana jasno deka nema vrska tuka moeto fudbalsko znaenje so toa sto se slucuvase na terenot. Uste togas mi stana jasno deka na semaforot samo nuli ke ostanat do kraj. Utakmicata ja dogledav samo za da mozam do da dadam objektivna ocenka za kvalitet, a i ocenkata ke bide ogromna 0. Sum bil svedok na nereseni natprevari koga i dvata tima imale eden kup sansi i jebi ga ne uspeale da pogodat, ama vakvo nesto do sega ne sum videl. Totalna neangaziranost, bez zelba da se stvorat sansi, so sutevi od 20 - 30 metri, kolku da se kaze sutnale na gol. Najopasna sansa imase Rocchi, ama i on kako da se uplasi od moznosta deka ke pogodi, pa posle toa celo vreme bese vo ofsajd. Sto e sigurno sigurno e. Mu tekna na coekot deka Milan ima vo odbrana dvajca so nad 35 godini i izgleda mu bese strav da ne ne go stignat ako slucajno im izbega. Gilardino, skoro i ne go vidov, osven koga Behrami krvnicki mu vleze so otvoren gjon i vistinsko cudo bese, kako uspea da prodolzi da gazi. Srce mi zastana, iskreno mislev deka mu ja iskrsi nogata. Koga vidov deka moze da gazi mi lekna i se nadevam deka nema da bide dolgo otsuten, a Behrami deka ke bide kaznet. Za takvi startovi nema mesto vo fudbal. Od ostanatatie nastani povrzani so utakmicata moram da ja izdvojam posebnata angaziranost na fudbalerite od sredniot red na dvata tima topkata da se zadrzi na sredinata i po moznost da se gresi mnogu i da ne se stvori moznost za kontra ili nekoj poopasen napad. I za toa treba umesnost. Najpametna rabota sto mozese da napravi sudijata e uste vo deseta minuta da im ja zeme topkata i da izbrka site od teren, a na tie sto kupile karti da im se vratat parite. Lugje odvojuvaat vreme i pari za da gledaat fudbal. Aloooo, zaradi vakvi raboti fudbalot vo Italija stanuva se poocaen. Se prasuvam kade im e zelbata za pobeda na Rossonerite, da ne ja izgubile po pat za Rim? Kako ocekuvaat da stignat do cetvrto mesto ili samo jas go posakuvam toa?
Ne sum siguren deka sakam odgovor na ovie prasanja, ama sum siguren za edna rabota, koja ke ja kazam so tesko srce i koja najmnogu me boli. Izgleda deka vo momentov Inter e edinstvenata ekipa vo Italija koja igra za da pobedi. Ednostavno gazat vrz mizerijata na site ostanati klubovi. Imaat poenta lugjeto, sakaat titula, dolgo ne bila vo nivni race i sigurno nema da ja ispustat sega. A sto e so drugite? Koj bi znael ili podobro koj bi se zamaral. Za sega ostanuva samo nadez deka Milan nema dolgo da bide anemicen, deka sezonava ke doziveam da napisam eden post vo koj ke gi velicam, kako sto bi sakal da go pravam toa, deka ova sto se sluci so Lazio nema da se povtori i deka nekoe drugo derbi ke gazime.
Optimizmot ne me napusta, nadezta e tuka, zelbata za pobedi e pogolema od koga i da e, samo treba taa zelba za pobedi da ja vidam kaj edinaesetminata sto ke izlezat na teren naredniot pat. Vo sprotivno ke si kupam Nektar antistress i ke vozdivnuvam... Eeeeee Milane, Milane :)

8 comments:

Anonymous said...

:))))))))))))))))))))))))))))))
Kakov fan na milan si ti druze
nie treba da gi napagame a ti da gi branis,
sega celata ideja mi nema smisla, koga i najgolemite fanovi se otkazaa, sto mi ostanuva na mene?
Mada mislam deka mi e jasno zosto e toa taka, ti ustvari sakas da se izvleces, da se spasis od napadite so toa sto ke im go kazes na site toa sto sakaat da go cujat i posle so dve recenici za nadezta koja ne umira ke si ostavis prostor za eventualno podobrite rezultati :))))) vo idnina.
Eh sto kuce si ti!!!!!!

The Last Mohican said...

jas sum objektiven fan, koga pobeduva timot letaat pofalbi, koga gubi letaat kritiki, ama za vakvi natprevari... pa i da se potrudam nema da mozam da izvadam edna pozitivna rabota... a ne sum se otkazal i nema da se otkazam toa e sigurno, a i ti si ja gledala utakmicata i znaes sigurno zasto e postot takov kakov sto e :)

Anonymous said...

Ne postoi nesto kako objektiven fan.
Fan si e fan i vo dobro i vo loso, privatno moze da gi napaga ali javno sekogas gi brani :)

Anonymous said...

Go razbiram ocajot tvoj i na mnou fanovi i ja razbiram tvojata ogorcenost ama toa za Inter ne ti trebase - objektivnost e dobredojdena no ne na takov nacin. Ke te banirame od blogot iako e tvoj :)

Pozdrav

C.T. said...

se moli glavniot na blogov da obezbedi tiketi za oprostajot na kostakurta.Toa mora da se vidi ili eventualno ako ne se premisli pa odigra use desetina sezoni

G4L said...

zoki, so izvinjenje sto se mesam, mislam deka sosema si u pravo da gi kritikuvas koga se mizerija, medjutim nemoj Inter da go spominjas...

italijanskiot fudbal e u najmala raka u "sloboden pad" vo smisol na kvalitet i privlecnost. Osvojuvanjeto na titulata svetski sampion bese pirova pobeda koja na navivacite (osobeno vo na italijanite) samo im gi zamacka ocite i privremeno im ja ofarba mizerijata vo rozevo. Prazni tribini, dosaden fudbal, Inter na prvo mesto... ne gleam sto moze poloso da se desi. Vo ova vreme dovolno e da pogledes po tabelite niz Evropa za da vidis koj e kade... pozdrav

The Last Mohican said...

haha, dobro, kritikite se prifateni, ke si ostanam dosleden i fokusiran na Milan i se sto e povrzano so nego, moram da priznaam deka denes bev ubavo izriban i so pravo, mi se svigjaat konstruktivni kritiki:) samo tuka izgleda ima eden zalutan volk (the wolf) so poteklo od rimskite predgradija koj rado bi go ulovil i bi go odral, ako prodolzi so neartikulisani izjavi :) da nema zabuni, ova se odnesuva na eden postar komentar, sto morav da go izbrisam, zasto smetam deka e navredliv i so nedostatok na respekt prema osnovacot na blogot i drugite posetiteli... znaci, da ne drzam bon-ton casovi, site komentari se dobredojdeni i pozitivni i negativni se dodeka ne preogjaat vo navreda... the wolf se nadevam deka nema da bidam pogresno razbran, go cenam toa sto si eden od najredovnite posetiteli na blogot, ama ziti rimskata volcica opraj se :)

G4L said...

nema opravanje toj. ima potencijal ama go koristi na pogresni lokacii - dota, fishing macedonia...