Translate

Thursday 10 January 2008

Bye bye Gila, Hallo Pato

Pisuvajki go ovoj post se soociv so dva problema. Prvo ne znam da izberam soodveten pocetok, kako i prodolzetok, a toa da ne izgleda kako nekoj so sila da me tera da pisuvam, a vtoro ne znam da izberam soodveten pocetok, kako i prodolzetok, zaradi toa sto Milan sezonava ne mi pruzija apsolutno nikakva fudbalsko-navivacka radost koja sto bi mozel da ja podelam so site posetiteli na ovoj blog. A nekako mi e mrsko da pisuvam kritiki i losi raboti i da go isturam moeto nezadovolstvo na ovoj blog.
Kako i da e, pola sezona pomina vo katastrofalna forma, ocajni rezultati i cekanje da dojde januari 2008 - koga konecno trevata ke ja pomirisa mnogu faleniot Alexandre Pato. Ete dojde i toj januari i sega ke vidime za kakvo cudo od dete se raboti. Spored ona sto go imam videno na Youtube i slicnite video sajtovi, deteto pravi neverojatni raboti za negovite sega 18 godini. Veke na golemo se zboruva deka se raboti za neverojaten talent i slicno i daj boze da e taka. No Brazilskata Liga e edna, a Serie A e sosema druga prikazna vo pogled na pristapot kon fudbalskata igra. Osobeno e golema razlikata vo kalibarot na defanzivcite sto ovie dve ligi gi drzat na lager. Vo Brazil i odbrambenite igraci se so ofanzivni karakteristiki, a ostanatoto se sveduva na brz, atraktiven da ne recam cirkuznatski fudbal. Vo Italija vladee sosema sprotivna prikazna. Se taktizira mnogu, se igra tvrd, cesto ne mnogu interesen fudbal, kade igracite ne dobivaat mnogu prostor za da se dokazuvaat, a kamo li da se rasplinuvaat so driblinzi i drugi atrakcii. Baska niz Italija kruzat defanzivci na koi slobodno moze da im se dade epitetot "klasicni koljaci". Znaci Pato ke treba da se sooci so sosema
poinakva fudbalska sredina od taa vo Brazil.
Drug potencijalen problem e soocuvanje so pritisokot sto go nosi igranje vo golem klub kako sto e Milan, kade ocekuvanjata se ogromni i kade osvojuvanje tituli e merilo za uspesnost na sezonata. Sepak Pato ima samo 18 godini i jas mislam deka i pokraj negoviot talent seuste e rano od nego da se bara ili da se ocekuva da bide covekot sto ke ja pretvori ocajnava sezona vo uspesna. Plus Milan i natamu ja prodolzuva svojata praksa na nenosenje novi igraci i oslonuvanje na veke zastareniot sostav, koj sezonava bezbroj pati se pokaza deka e zrel za celosen remont. Mozebi uste dvajca-trojca mladici na polusezona ke go zivnat Milan, ama za zal toa nema da se sluci. Za sega pogledot ostanuva svrten kon Pato i kon toa dali moze uste od sega da go podigne nivoto na igra na Milan.
Kako i da se zeme za edna rabota sum siguren. Ako Pato vo svojata prva sezona pokaze barem pola od toa sto se zboruva i sto se ocekuva od nego, ne moze da bide polos od nekoi prvotimci sto vo momentov go nosat crveno-crniot dres. Jas ne pamtam poocaen sostav na Milan od segasniov. Vo bilo koe vreme da me prasaat, odma ke nabrojam najmalku 5 fudbaleri koi bi gi izbrkal bez oko da mi trepne i ke gi zamenam so igraci od mladinskata skola i siguren sum deka podobro ke igraat.
Duri mislam deka i na Ancelotti mu dojde vreme da se spakuva. U stvari toa odamna go mislam. Go pocituvam i mu simnuvam kapa zaradi se sto ima osvoeno so Milan, ama nikogas ne sum uspeal da go zasakam. Tuka uste mi gi razmrdaa emociite nekoi tekstovi sto gi procitav deka navodno Mourinho od juni ke go smeni Ancelotti i sega se molam toa da se ostvari. Uste toa mi ostana. Drugo ne znam so da pravam. Ostanav samo so nadezi i pocnav da se palam na spekulacii i na se ona sto mi navestuva deka ke ima golema rekonstrukcija vo Milan, so koja ke se podmladi timot i sto ke donese rezultati i ke go vkluci Milan vo borba za titula vo Serie A. Vaka veke ne moze. 12 mesto i nitu edna pobeda na domasen teren se premalku i za klub so pomali ambicii. Ne znam samo uste kolku greski se potrebni za nekoj konecno da svati deka rabotava e otidena u ku*ac odamna.
Vo naredniot post, zdravje, planiram da dadam eden osvrt za sostavot na Milan i toa za sekoj igrac posebno. Dodusa odamna go planiram toa, ama uste ne mi doslo na dneven red :) Sega ke ostanam so edinstvenata nadez vo momentov deka Pato ke bide cudoto sto ke mi go razubavi ostanatiot del od sezonata.

Forza Milan!!!!!!!!

8 comments:

Anonymous said...

1

Anonymous said...

Zdravo druze, ja ti go citam blogov dolgo vreme i ednas pustiv kometari nekolku na eden tvoj post , ama poodamna ako se sekavas, VLADIMIR, mi e inace imeto a sega idam preku ova anonymous poso neznaev kako drugse da vlezam ! nema veze, ne pisuev dolgo vreme poso ednostavno sakav da vidam kako ke zavrsi polusezonata pa da si formiram svoe mislenje! I po priroda kako so sum si optimist ako se sekavas i togas bev golem optimist deka ke imame dobra sezona ama..... posledna nadez mi bese deka ke gi tepame tie gadovide ama cika dida ni go turi mn. jako! ama ne e toj tolku kriv, ako bevme dobri ke izednacevme, pa ako trebase uste eden ke dadevme, ama ne sme ,za zal!! Moe mislenje e , i tvrdam deka igacite i ne se zalagaa vo ovoj period dovolno, tolku nonsalantno izgubeni topki, nikakva borbenost, duri ni gattuso ne go prepoznavav vo nekoi utakmici! Sto se odnesuva do pato i jas se nadevam deka ke izleze taka kako sto go najavuvaat, ama malce me plasi celiot ovoj pritisok vrz maliot, i mislam deka ima golemi sansi maliot na pocetok malce da izgori,ali so tek na vreme ako e tolku dobar se ke si dojde na svoe mesto!! Mn. me raduva sto ronaldo se vraka, i se nadevam deka ke izdrzi barem 4-5 meseci do krajot na sezonata!!!..... i posledno.... sto se odnesuva do mourinjo: Druze , pa nemoj toj coek , pa nemozam da go smislam, praktikue tolku los fudbal sto na covek mu ide da povraka! Eden avram grant igra bolji fudbal od nego, pa duri mozebi i podobri rezultati ostvaruva!!! Sekoj samo toj ne!! Eve na primer Lippi!! nema bolji! ...........pozdrav

Anonymous said...

I uste nesto, ne go otpisuvaj gila uste ima uste nekoj mesec da se opravda, i mislam deka ke uspee!! Ednostavno nemoze coekot da zaborail fudbal da igra!! Moja dijagnoza za nego e: COEKOT NEMA SAMODOVERBA, A BEZ TOA , OTIDE JABANA!!! treba malce psiholozite na klubot da porabotat so nego! Ednostavno kako sto rekov, nemoze coekot da zaborail fudbal igra!! pozdrav, FORZA MILAN

The Last Mohican said...

Ne znam zosto, ama mislam deka Mourinho epten moze da ja opravi rabotata vo Milan. Tocno e deka igra neatraktiven fudbal, ama znae da go izvadi maksimumot od sekoj igrac na terenot. Plus mi e faca, gomnojadec prvoklasen :) Lippi e odlicen trener, ama sekogas koga ke mi tekne na nego, mi se pojavuva Juve pred oci. Mi ostanala taa povrzanost use od vremeto, Lippi e trener na Juve i kraj, ne mozam da go zamislam vo Milan ili nekoj drug klub vo Italija.
Ince druze na Gila mu turiv krst use odamna. Samodoverba ili ne, imase bezbroj mnogu sansi da se dokaze, pa duri imase i strasen potencijal da stane eden od najdobri napagjaci u Italija, ama ne e za vo Milan. Vecer ke go vidime Pato... Samo da ne go skrsi pregolemiot pritisok sto se stvori okolu negoviot prv nastap.

Anonymous said...

Za mene toa lippi nema veze poso i anceloti bese trener na juve pa eve go 7 godini e vo milan. dodusa toj e poranesen igrac na milan, ali pa! a za gila tocno e toa, i ja i site po svetov ocekuvaa poveke od nego ama ja uste ne gubam verba deka ke uspee! nadezta posledna umira :))) pozdrav i vecer mislam deka e redno prvata pobeda da stigne, ako ne, ako sum na mestoto na silvio uste vecerva raskinuem dogovor so Carlito!! heheheheheh

Anonymous said...

pato masovna za celo selo hjehe
poz od tti

Anonymous said...

prv pat pisuvam komentar na tvojov blog i mislam deka si eden od retkite fanovi na nasiot milan koj gleda dovolno krticno na cela ovaa situacija.se slozuvam deka rezultatite se losi igacite nemaat dovolno motiv kosturot na timot e poveke od istrosen no stvarno ne mi e jasno zaso mladive igraci nemaat motiv.iako na prsti mozat da se izbrojat i znam deka nemozat da ja promenat slikata za cela ekipa, neli se premladi za vo nieden natprevar da ne zabelezam zelba za pobeda vo niv.Gilla veke nekolku godinie tuka a nema seuste zagrizeno.Jas veruvam deka bas sega vo vakva konkurencija na fenomen i extra talentiran tinejdzer mora da go pokaze vistinskiot lik.Pa neli ne e predizvik da sednes na klupa bezmalku 35 godisnjak, pa i da e najgolemata klupska legenda.za razlika od gilla koj e so neogranicena minutaza ovaa polusezona gourcuf ne dobiva soodveten tretman od carlo.se plasam deka ako prodolzi vaka inaetcijava ke go izgubime i yoan zaso drugite klubovi poveke cenat mladi talenti nego 30+ igraci.kaj Ancelotti pocna strasno da me nerviraat izmenite koi se totalna utka.Zarem e mozno i na 2:0 i na 0:2 covekot isto da razmisluva?i uste nekoj zbor za pato.maliov nesomneno e rasen igrac i mislam deka ovie 6 meseci dovolno bese so ekipa da ja oseti zeskata italijanska fudbalska atmosfera.Normalno deka ke mu treba par natprevari no deka pato zaedno so drugarite ke ja popravat sezonata vo toa sum ubeden.Sepak cestitki za mecot so napoli.Sega sum siguren deka taka ke prodolzat.
FORZA MILAN.SEMPRE CON TE
Ivan bitola

The Last Mohican said...

Ivan od Bitola, citajki go tvojot komentar iskreno zalam sto duri sega pisuvas :) da se site kako tebe i vladimir, ke cvetaat diskusiive na blogov i posto taka sam nekako si ja teram rabotava, sekogas me raduvaat komentari na navivaci na Milan od site kraevi na Makedonija.
Inace i jas sum razocaran od tretmanot na Gourcuff vo Milan. Deckoto e mlad i ima golem potencijal i ne zasluzuva da ima podredena ili recisi nikakva uloga vo klubot. A za izmenite na Ancelotti ne mi se diskutira veke. Samata pomisla na toa me iritira. Inaetlivo postojano edni isti igraci koristi kako izmeni, vodel ili gubel ne e bitno. Kako sam da ne saka da ja promeni taa koncepcija, a pri toa e mnogu ocigledno deka izmenite nemaat nikakov impakt na igrata :) Ama strucno go sklopiv ova :)