Translate

Monday 3 September 2007

Za novata sezona, transferite, Superkupot , mojata neaktivnost i uste nesto



Konecno... ova bi bil najdobriot nacin da go zapocnam ovoj post. I stvarno si se izraduvav sto mi dojde momentot da sednam i da napisam nesto, a ne samo da postiram klipovi, kolku da pomine redot. Nekako mi pomina vo navika da gi propustam bitnite raboti, kako pocetokot na sezonata, transferot na Emerson, Superkupot protiv Sevilla, ama sega sum tuka i ke dadam se od sebe da bidam pokonstanten vo ispolnuvanjeto na obvrskite kon ovoj blog.
E sega ima mala vremenska razlika vo mo
eto rabotno vreme (na blogot), gledano od minatata sezona do ovaa. Minatata sezona pominuvav mnogu vreme na kompjuter, vo golem del zatoa sto mojata realna rabota (marketing) go barase toa od mene, taka da imav bajagi vreme na raspolaganje za surfanje, pribiranje informacii i pisuvanje. Sega, novo radno mesto kafic, pa vremeto pominato pred pred kompjuter znacitelno mi se namaluva, sto ke rece mi ostanuvaat docnite vecerni ili ranite utrinski casovi(vo zavisnost od toa koga sum se pribral) da pisuvam na blogot. Tuka nekade ima i nekoi positni faktori sto moze da povlijaat na redovnosta na postovite kako: procent na alkohol vo krv, nedostatok na son, ucenje i sl.... No toa se veke nebitni raboti, da se vratam na glavnoto... A.C. Milan.
Bidejki imam propusteno nekolku raboti, ke se obidam da dadam edna kratka retrospektiva na toa sto se slucuvase vo izminative 2 nedeli iako mozno e taa da ne bide hronoloski najprecizna. Najprvo nekolku zbora za pretsezonata i nekolkute prijatelski utakmici i turniri koi Milan gi odigra vo promenlivo svetlo, a koi pak go aktiviraa interesot na Milan za Ronaldinho, kako potencijalen izbavuvac na klubot od neubedlivite igri. Drugi igraci nema neli, ako veke treba nekoj da se kupi mora toa da bide Ronaldinho ili Eto'o ili use nekoj poskap. Na strana toa... Pak izleze deka celata taa rabota e neostvarliva sto e do nekade mnogu logicno. Koj klub bi sakal da si go prodade najdobriot igrac!? E tuka veke otidov na odmor i izgubiv dopir so slucuvanjata vo klubot, za da doznaam po sms deka Milan potpisal so Emerson. Detali za transferot ne znam(sramota :) ), ama znam deka ovoj transfer pak ne go zadovoluva mojot vkus. Daleku od toa deka Emerson e los igrac. Dokazan i so ogromno iskustvo i vo Italija i niz E
vropa, a ne e slaba referenca ni toa sto recisi kade i da bese Capello trener, Emerson bese del od negovata strategija (Roma, Juve, Real). Ama pak sum za toa da se kupese nekoj mlad igrac. Iskusni i starci veke imame dovolno. Znaci novi igraci vo Milan se Emerson i Alexandre Pato koj na oficijalni mecevi ke pocne da igra od 3ti januari.
Tuka nekade zavrsi transfer periodot za Milan koj bese "pekolno aktiven" so duri dva igraca i pocna novata sezona. Prviot mec protiv Genoa vo gosti isto ne go gledav. Po toa sto procitav otposle i po highlights-ot sto go izgledav, lesna pobeda. Uste na poluvreme bea jasni rabotite koga Milan vodese so 3-0. Imaa vo vtoro poluvreme nekolku sansi Genoa, no poveketo bea sutevi od daleku i lesni odbrani za Dida. Za Milan strelci Ambrosini i dva pati Kaka.
Nareden mec bese Superkupot na Evropa, koj se odigra vo Monte Karlo. Isto taka ne go gledav. Ama zatoa se iznacitav. Vaka da sum angaziran za ispitot dosega deset pati ke diplomirav :) Milan pobedi so 3-1, otkako gubese na poluvreme. Strelci: Pippo, Jankulovski i Kaka od penal. Inaku ovoj mec, pokraj natprevaruvackiot karakter, se odigra vo sekjavanje na Antonio Puerta, fudbaler na Sevilla koj pocina vo bolnica otkako dozivea srcev udar na prviot natprevar od Spanskoto prvenstvo. Vo negova cest igracite na dvata kluba nosea dresovi so negovoto ime.
Tuka nekade bese i izvlekuvanjeto na grupite za CL. Milan e vo grupata D zaedno so Celtic, Benfica i Shakhtar Donetsk. Mislam deka dobivme relativno lesna grupa i deka nema da bide neskromno ako kazam deka Milan bi trebalo da bide prv vo ovaa grupa. Na svecenosta sto go sledese izvlekuvanjeto, Kaka bese proglasen za najdobar igrac vo minatogodisnata CL, sto e samo pocetok na sobiranje nagradi :)
Pa mislam deka gore-dole protrcav niz site pobitni raboti. Moram da priznaam deka mi e krivo sto propustiv eden del od sezonata i sto ne se zadrzav poedinecno na site raboti. Imav uste mnogu da elaboriram po gorenavedenite tocki, ama ne veruvam deka nekoj bi cital tolku mnogu :) Zatoa da ne zamaram da kazam uste deka Pato na 2ri septemvri napolni 18 godini, so sto moze da nastapuva za Milan na prijatelski mecevi i deka utre u 6 pm ili 18 casot ke ja zgazime Fiorentina. Gledajte snimka vo 7 i 15 pm na Telma, a ako citaat Telma neka frlat nekoj dinar za reklamava :)

FORZA MILAN!!!!!!!!!

2 comments:

Blerim said...

super tekst....se e OK.. ;) za natprevarot Milan- Fiorentina ocekuvano za mene zavrsi 1-1 poradi nekolku faktori a kako glaven go naveduvam deka seuste vo nozete na fudbalerite na Milan se cuvstvuavase zamorot od sredbata so Sevilla, koj pak gledano od fudbalska tocka nasite fudbaleri dadoa se od sebe i normalno samo 2-3 dena odmor se premalku. Sepak sega pak ke imaat dovolno vreme da se podgotvat za narednata sredba protiv Siena, a prethodno imam prijatelska protiv Dinamo Kiev (mozebi za prv pat ke go vidime Pato, se nadevam ;))
P.S. Sto se odnesuva do poveke bi kazal za neaktvnosta na Milan vo transfer pazarot i jas sum razocaran i sakav Dinho da pristigne vo Milan ili pak Eto'o, koi perfektno se vklopuvaat vo sistemot na igra na Milan. No cenata e takva kakva sto e no sepak mislam deka na krajot se ke isplati, zosto Dinho i Eto'o se dokazani igarci...

The Last Mohican said...

Nema zbor za kvalitetite na Ronaldinho i Eto'o, ama sepak ne e samo do parite, tuku i do klubot. Koj klub bi sakal da si gi prodade najdobrite igraci. Nikoj. Isto kako sto Real zapna za Kaka, a Milan ne sakaa da diskutiraat voopsto za toa. Sepak jas ne bi go menjal Kaka za nikoj. :)