Translate

Thursday 6 September 2007

Godini li se godini ili oda za mladosta

Ako ne go smetame Superkupot na Evropa, mecot so Fiorentina e vtor oficijalen natprevar za Milan vo novata sezona, a prv neresen rezultat. Procitav nekade deka navivacite na Milan se razmazeni i deka sekogas imaat golemi ocekuvanja od nivniot klub, kako vo pogled na igrata, taka i rezultatski. Do nekade se slozuvam, ama fala bogu ne celosno. Sto ima loso vo nereseniot rezultat? Fiorentina ne e voopsto slab tim, pokazaa i lani, a kako trgnalo i godinava se tvrd orev... barem za Milan.
Dve raboti ima tuka sto mnogu mi precat. A veke prvata me vadi od kontakt i mi doagja da griznam nekogo za vrat. Ne znam dali Ancelotti ili Galiani. Se utepav od pisuvanje negativni komentari na blogov za transfer politikata na Milan i za preterano visokata doverba kon "iskusnite" fudbaleri sposobni da se borat na nekolku frontovi i za nekolku trofei. Ma nemoj... Veke na prvata precka se sopnaa. Neeee, veruvajte deka ne e premnogu rano za kritika. Kako pricina ili opravdanie za nereseniot rezultat bese naveden premnogu kratkiot period za odmor po mecot so Sevilla, zosto protiv Fiorentina vo vtoro poluvreme se sluci istiot onoj pad vo igrata na Milan sto e dobro poznat od lani. Umorni bile, dusicki. Da ne treba da gi zalam... Od sto se umorija samo da mi e da znam. Vtora(treta) oficijalna utakmica im e sezonava. Pa sto ke bide vo dekemvri ili mart ic da ne razmisluvam. Neka podnesat peticija sezonava da se igra po edno poluvreme. Taka ke bide najubavo. Pa mnogu e jak Milan, ne mu trebaat zasiluvanja ili prosiruvanje na sostavot. Toa e edna "mlada, poletna" ekipa. Pola od igracite na Milan gi ima na tablo so Ancelotti. Ama neka, pametna politika e toa. A ne kako site drugi ekipi, ke trosat pari na mladi igraci. Gluperdi, pojma nemaat od nisto. Costacurta igrase do 40 godini i so molenje go penzioniraa, inace ke terase coekot use deset godini sigurno... da ne nabrojuvam i drugi so slicna vozrast. Komu trebaat mladi igraci ili rotiranje. Gi imame nie edinaesetminata velicestveni. Cuda praat i vo CL i vo Serie A i vo Kup na Italija i na svetsko klupsko i da ne nabrojuvam kade ne. E sega izgleda deka e do globalnovo zatopluvanje, pa nesto mi pagjaat u kondicija nekade posle 50 minuta, ama nema veze.
Vtorata rabota koja mnogu me nervira ima ime i se vika Alberto Gilardino. Taa rabota moze slobodno da si gi spakuva kuferite i uste sega da fati nekade na pecalba, zosto od nego golgeter ne biduva. Dosta mi bese i ova se posledni zborovi sto gi trosam na nego. Mnogu mi bese drag i mnogu ocekuvav od nego, ama veke ne sakam da go vidam. Za nego "gol" od fakticka sostojba se pretvori vo mislovna imenka. Koga go gledam na teren se nekako mi se cini deka e zalutan na trevnjakot. Kako da go koristi vremeto pominato na teren za da najde odgovor na prasanjeto: "sto u stvari treba jas da praam ovde?"
Dosta e... mnogu sum lut na se sto (ne) se slucuvase celo leto. Bev nak*rcen i minatata sezona, ama toa mi go ublazi titulata vo CL. Gledam deka nisto ne se promenilo i deka istata prikazna prodolzuva. Ne znam dali Ancelotti svatil dosega deka rabotite vo fudbalot se smeneti od vremeto koga igral on, deka sezonata e dolga i teska i so prenatrupan raspored i deka nieden normalen ili nenormalen trieset i nekolku godisnjak nema sila za site predizvici. Ne daj boze pa da se povredi nekoj poseriozno, ke mu pobele kosata dodeka da zazdravi celosno.
Da kazam uste deka gore navedenoto ne e napisano vo afekt i deka mislam se od prv do posleden zbor. Sakav da bidam i poostar vo kritikite, ama aj, ke ja socuvam ostrinata za ponatamu, ako ima potreba. Koga samo ke mi tekne koi igraci ja smenija sredinata: Henry, Torres, Malouda, Ribery, Tony, Sneider, Chivu, Tevez... Ete zasto se nerviram.
Aj cao, ne mozam veke da pisuvam denes. Koga ke se vratam vo normala, ke napisam nekoj ponormalen post.

10 comments:

Anonymous said...

E sega vaka. Do blogov stignav cisto slucajno preku amsc a do niv preku taratur, ali toa ne e bitno. Jas sum isto fan na milan i toa od poodamna iako sum relatino mlad 21g. Prvo ti cestitam za toa sto go rabotis blogov i toa dobro, i jas imav nekoja slicna idea od poodmna duri i za web site ali od nemukaet a i od nemanje vreme ne ja napraviv, vo sekoj slucaj cestito. Vtoro a najbitno sto me isprovocira da pisuvam e postot stogo imas za gila i za transfer politikata na milan. Epa vaka,seti se samo na gila na denovite vo parma,bese fenomenalen, znaci igracot gi ima kvalitetite samo sega za sega, a neznam zasto ancelotti nemoze da go izvadi najdobroto od nego, iako ne zaboravaj prvta sezona postigna 17 gola, a lani 12 i 2 vo liga na sampioni od koi eden so manchester.Znaci deckoto ne zasluzuva takvi kritiki. Drugo,kako mozes da ja komentiras transfer politikata na klubot koga so tie starci,kako sto gi vikas ja osvojuvame ligata na sampionite i go pobeduvame manchester so 3:0!!! A koga veke kritikuvas ne zaboravaj deka go kupuvme najnadezniot napagac vo svetot!! iako se slagam deka za nedokazano momce mnogu se 20 mil. megutoa deckoto sinoka na debito so dinamo kiev dade gol, a i gila isto taka dade gol. Znaci se na se mislam deka ne si vo pravo i deka kritikite ne ti se na mesto, toa e moe mislenje. Forza Milan! pozdrav

The Last Mohican said...

Najnapred, fala za ubavite zborovi i za cestitkite za mojot blog i za toa kako go vodam i se nadevam deka ke go zadrzam i ponatamu tvoeto vnimanie i deka ke citam poveke tvoi komentari vo idnina :)
Sto se odnesuva do Gilardino, imas pravo.. priznavam deka sum mnogu strog vo kritikite kon nego. Ama ednostavno, sekogas koga ke pomislam na nego vo glava mi doagja fenomenalnata sezona sto ja imase so Parma pred da go kupime i repertoarot na golovi sto gi vidov od nego taa sezona, od makazici, do volej sutevi. Prakticno cel tim go nosese na grb, a bese pomlad i poneiskusen od sega. Znaci imav ogromni ocekuvanja od nego i bev siguren deka kupivme ekstra klasa napagjac arno ama pocna da me frustrira toa sto i pokraj toa sto ima dadeno 17 i 12 i 2 gola vo CL, jas ne osekjam deka Gila e sposoben da se nosi so pritisokot da igra za golem klub kako sto e Milan. On niednas ne izlegol od granici na prosecnost dodeka e vo klubot. Ima dadeno golovi, ama i eden kup ziceri ispromaseno. Praviot zbor bi bil deka e neproduktiven. So ogled na toa kolku sansi stvara Milan na edna utakmica, ne mozam da ne go kritikuvam. I mislam deka 12 gola se premalku za nego so ogled na faktot sto bese starter na pogolemiot broj utakmici vo Serie A.
Za transfer politikata... Sekoja cest za karakterot i za igrata sto ja prikazaa vo CL. Fantasticni bea i ni jas ni bilo koj drug ne moze da go ospori toj uspeh i nitu pak kvalitetot na fudbalot sto go prikazaa. Ne mi e poentata da go omalovazuvam toj uspeh, ama da bideme iskreni taa sezona e zavrsena, a pocna novata. Pak sme silen tim, ama i sam znaes kakvi transferi se ispodesija i kolku mnogu se pojacaa nekoi klubovi. Mozevme da bideme i posilni za nekoj igrac plus. Znaci Milan dozvoli svesno edni od najdobrite igraci vo momentov da se prodadat, a da ne zeme nisto. Se matkaa so Suazo, pa so Eto i Ronaldinho, za na kraj da zavrsime so Emerson (za koj osven godinite nemam nikakva druga zabeleska) i so Pato, koj e fantasticen i mnogu talentiran, ama do januari nema da moze da nastapuva na oficijalni natprevari. Januari e veke polusezona, Ronaldo e nesto povreden vo momentov, sto znaci na raspolaganje imame samo dva napagjaca. Pippo i gorespomenatiot i mnogu kritikuvan Gilardino. Ne daj boze nekoj drug da se povredi. A na kolku fronta igra Milan: Serie A, Champions League, Coppa Italia, vo dekemvri ke igraat na svetsko klupsko prvenstvo vo Tokio i da ne zboram uste kolku od prvotimcite imaat obvrski kon reprezentacija. Transferi? I toa kako ni trebaat uste barem trojca igraci, makar i klupa da great.
I pokraj se jas mnogu gi sakam Milan i malku kritika ne e tolku losa rabota. Uzivav vo titulata lani, ama strasna neizvesnost me jade za toa sto ke bide sezonava.

Forza Milan!!!

Anonymous said...

Pa dobro, ajde da receme da se najdeme na pola pat okolu kritikite za gila, i jas se slozuvam deka se ocekuvase mnogu poveke,no i toa sto do sega e napraveno e vo najmala raka solidno taka da nemoze i mnogu da se zalime. Vidi go drogba,duri vo tretata sezona dozivea bum vo celzi,vo prethodnite dve bese nisto poveke od prosecen napagac. Mojata nadez e toa sto koga ke pocne da igra pokraj ronaldo,za kogo ne treba da se trosat zborovi, ke pocne da dava poveke golovi od prosta pricina zatoa sto ke ima mnogu poveke prostor! A inaku vrakjanjeto na ronaldo e definitivno potvrdeno za sledniot mec protiv siena. A za emerson? zasto da ne, za dosta solidna suma,extra igrac. Tocno deka e malce postar, ama seti se na kolku godini go zemavme cafu pa odigra znacitelno bitna uloga vo poslednive nekolkui sezoni. A poitikata na milan mi se sviga i zaradi slednovo. Milan na site pozicii kupuva barem po eden klucen igrac koj moze dolgorocno da ja pokrie taa pozicija,kako na primer nesta,iako slednata godina mislam deka e vreme za nov defanzivec koj bi prodolzil da igra pokraj nesta, vo sredinata pred nekolku godini pirlo, a koj seuste moze da izigra 3-4 sezoni vo top forma, pa se razbira kaka, pred toa sheva koj 7 godini igrase kako prv napagac,sega pato koj ima dolgi godini pred nego, a ostanatite pozicii gi popolnuva kupuvajki igraci za relativno poniski ceni, i normalno za pokratok period, kako marek,emerson,cafu,ronaldo,pa tuka e i seedorf,a i krespo koj imase odlicna sezona taka da mislam deka toa ne e losa politika, iako sekako deka samokritika e sekogas potrebna! A sto se odnesuva do sezonava ne se sekiraj,sega za razlika od lani uste od pocetok go imame ronaldo, pa go imame nesta zdrav,a ne kako lani koga go cekavme se do mart,go imame ambrosini isto taka zdrav,koj inaku spored mene igra vo odlicna forma,go imame oddo od pocetok, taka mislam deka ni sledi uspesna sezona vo koja go sakam da vidam scuddeto, i vo najmala raka polufinale vo liga na sampioni. Golemi ocekuvanja od golem klub! Pozdrav

Anonymous said...

"vo koja go sakam da vidam scuddeto" :)) pecatna greska, makedonec sum zimi sve :)))))

Unknown said...

ах таа трансфер политика, само за политика прајме муабет . . .
лани ако се сеќаваш уште во март преавме муабет дека за Милан само трофејот во ЛШ може да ја спаси сезоната во која требаше да напрајме ремонт на тимот.но ремонт не напрајвме а да не бидам субјективен ама доминатно ја освоивме ЛШ (Баерн 0-2 ,Ман Ју 3-0)
колку сакаш критикувај гo Карлето no со него Милан стигна 3 финалина на ЛШ 2 титули,титула во Серија А и Куп на италија ,два супер купа а здравје декември и Тојота куп .Што значит се освојл со Милан.Такви муабети за модерниот фудбал на друго место .колку пари фрли Реал па 5 години ништо не освој,Челзи ,Ливепрул..никош огромната потрошња не е гарант .

Џила ! ! !
па ..не оправда во секој случај.неспорно е дека се работи за голем талент,сепак според досега покажаното појке гo памтаm по утки него по некој гол,отсечен отсутен ,забораен. . последна шанса за него се овие 6 месеци,идат Пато од Јануари и за Џила ке немат толку простор ..speriamo insieme Aladino

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
The Last Mohican said...

samo na kratko da pojasnam... ne zboram jas za toa sto e do sega osvoeno vo erata na Ancelotti. Se e toa super i site tie uspesi mi se mnogu dragi i nisto od toa ne omalovazuvam. Zboruvam za sezonata sto e pred nas, za koja mislam deka ke bide mnogu teska i zaradi toa kritikuvam sto ne napravija uste nekoj transfer. Podobro e da imas nekoj igrac poveke otkolku ne daj boze da se povredi nekoj, pa da ostaneme tenki na odredena pozicija vo timot. Lani cela sezona kuburevme so povredi, ama za krajot na sezonata se vratija site i zatoa togas Milan go zasili tempoto i napravi toa sto napravi. Ete taka :)

Anonymous said...

Well written article.

Anonymous said...

Sorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?

Anonymous said...

Sorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?