Translate

Sunday 18 February 2007

Do posleden zdiv


Kakva utakmicaaaa. Koga samo ke mi tekne kolku onie od Telma ne trujat so tapa utakmici... Pa koj uste saka da gi gleda Empoli i Roma vo eden najdosaden mec na svet, dodeka vo Siena se desava fudbalska drama. Pagjaat 7 gola, od koi 2 se na Ronaldo vo prviot mec kako starter, letaat crveni kartoni, se gine na teren do posleden svirez na sudijata... Aloooo, znae li Branko Ilievski sto e dobra utakmica? Vakva utakmica nemalo vo Italija najmalku 20 godini, a nie sme "prisileni" da gledame nekoja tapa utakmica so edvaj eden gol, kade sto igraat 2 ekipi so razlicni ambicii, od koi ednite nemaat nikakva, a se vtori, a drugite imaat ambicija da opstanat vo liga, a momentalno se na cetvrto mesto. Koj znae so si mislat vo momentov. No da ne se odalecuvame od temata, Milan se izbori za mnogu znacajna pobeda duri vo 94 minuta. Iako tri pati vodese i tri pati ne uspevase da go socuva toa vodstvo i iako imase crven karton od 77 minuta(Brocchi) i iako Siena izednaci vo 89 minuta. Na kraj pobedata ja izvadi vo poslednite sekundi od utakmicata Ambrosini. Pa toa e duh, karakter, toa celta na fudbalot, toa e toa stoa ja pravi ubavinata na fudbalskata igra. Golovite. Vo natprevar so mnogu golovi pobeduva toj sto ke dade poveke... Preku takvo mi e vise od kalkulantski igri, so eden daden gol i pimplanje dodeka ne umres od dosada. Eh kolku sakam da gi gledam Milan vo vakvo izdanie, da davaat mnogu golovi. I ona sto ne mislev deka ke doziveam da go kazam... Kolku mi e merak sto Ronaldo e toj sto sega za nas ke dava golovi... Ogromna blagodarnost do Real. Vakov igrac ni treba. Majstor. Steta sto ne moze da igra vo Liga na Sampionite. No za toa ke mora da se izborime sega. Se poblisku do cetvrto mesto sme. Sekoja pobeda e vazna, a ako prodolzime vaka, nema sto da se sekiram.
Sega malku ke go svrtam fokusot na druga strana, zosto vo vtornik ne ceka Champions League, a Milan patuva vo Glasgow na Celtic Park. Ke bide tesko gostuvanje, ama posle vakva pretstava, nema pricina da ne bidam optimist. Normalno i tezinata na ovaa utakmica e mnogu porazlicna, ama na stranata na Milan e ogromnoto iskustvo sto go ima vo Ligata na Sampioni. E sega utakmicite vo Skotska se po tradicija teski, zosto se igra pred fantasticna publika, a sto se odnesuva do Celtic, mozebi ne se najkvaliteten tim, no nedostatokot na kvalitet go nadomestuvaat so fanaticna borbenost. Ke bide ginenje.
Za Siena-Milan epten ja utnav prognozata, ama barem mi se izpolni zelbata i Ronaldo dade gol(2). Sega ke bideme bez Ronaldo, od napagjaci gi imame Gilardino i Oliveira i Di Gennaro, koj e prekomanduvan od mladinskiot pogon, poradi povredata na Inzaghi i nemoznosta Ronaldo da nastapi(igrase za Real). Ostanatite se site na broj, pa ke tipuvam Celtic - Milan; 1-2. Hrabro :)

3 comments:

Anonymous said...

Kakva utakmicaaa! :) ako ne se lazam taka ti pocna komentarot za ona sto se esavase u sabotata! abe more bas si last mohican pa takva utakmica ne samo sto imalo zadnjive 20 godini, tuku imase i vo prviot del od sezonata ama tie koga milan gubi so 4-3 namesto da dobiva, nesto kratko vi ostanuvaat vo sekavanje :)))))))
Za Ronaldo nema nikakov komentar da dadam posto toa sto si go napisal samiot sopstvenik na blogot e sosema dovolno :))))))))
POZDRAVI i cestitki

The Last Mohican said...

More anonymous, slobodno pretstavi se za da znam so kogo imam cest :) iako veke imam dobra pretstava za kogo stanuva zbor :) tocno e deka imase i vo prviot del od sezonata, utakmica so 7 gola i dobro se sekjavam na istata, iako za volja na vistinata podragi mi se pobedite. No koga sme veke kaj sekjavanjata imalo i drugi dobri utakmici od koi Milan izleguval kako pobednik, a koi jas mnoooogu dobro gi pamtam, samo ne znam dali ti gi pamtis :) Nekako sezonava se naviknavte na pobeduvanje, pa pocnaa losite sekjavanja da vi izbleduvaat. A ovaa pobeda protiv Siena mi e posebno draga i zaradi Ronaldo i zaradi toa sto Milan pokazaa deka mozat da igraat na pobeda bez stedenje t.e. da davaat mnogu golovi :) A za Ronaldo ke treba uste da se pokaze, iako veke gi smeniv mislenjeto i priznavam deka mnogu bev vo krivo koga go plukav :) Uste na Inter da im macne 2-3 parcinja, pa posle Kaka, on ke mi bide na vtoro mesto po najsakani igraci na svet :)

G4L said...

zoki, znaes za kogo naviva popularniot B. Ilievski?

baraj go drugar ti Zare na tribini na Phillips stadion utre so mkd zname. Come on Arsenal!