Translate

Wednesday 30 July 2008

Првиот трофеј на сезоната


Како и секој почеток на сезоната кога сеуште тимовите се во подготвителен период,се одржа 8 -мото издание на мини-турнирот каде што учествуваат Милан,Интер и Јувентус Трофејот го освои Милан(нормално)

Инаку она што е интересно кај овој турнир е што се игра по 45 минути а ако во регуларниот дел нема победник се шутираат пенали

За победа во регуларниот дел се добиваат 3 поени,за победа на пенали 2,за пораз на пенали 1, а за пораз во регуларниот дел не се добиваат поени


Еве го и распоредот на одиграните натпревари:


Милан-Јувентус 2- 2(4-2 по изведување на пенали)


Јувентус-Интер 1-0


Милан-Интер 0-0 во регуларниот дел(4-3 по изведување на пенали)


А сега и во детали:



Милан-Јувентус 2-2(4-2 по изведувањето на пенали)


За Милан настапија:Калач,Замброта,Бонера,Каладзе,Јанкуловски,Пирло,Броки,Амброзини,Сидорф,Кака,Палоши

Головите за Милан го постигна Сидорф во 7 мин и 42 мин



А Пеналите ги шутираа:Кака,Пирло,Јанкуловски и Палоши






Јувентус-Интер 1-0(Јакинта)






Милан-Интер 0-0(4-3 по изведување на пенали)


За Милан настапија:


Абиати,Одо,Шимиќ,Дигао,Фавали,Пирло,Гатузо,Аброзини,Сидорф,Кака,Палоши



Пеналите ги шутираа:Кака,Одо,Јанкуловски,Фавали,Броки и Дигао од кои Одо и Фавали ги промашија пеналите




За играч на турнирот прогласен е Кларенс Сидорф



Тоа е за мини турнирот и за првиот трофеј сезонава за Милан






И сега на кратко еден мал осврт на моментаната криза која ја има Милан со напаѓачите


По здобиената повреда на Бориело која според првичните претпоставки се веруваше дека ке отсутвува дури и 2 месеца од фудбалските терени,сепак испадна дека не толку сериозна и Марко ке биде спремен за акција во брзо време.Иназги има проблеми со кондицијата(Воопшто не му замерувам за неколку дена човекот ке пуни 36 години)а Пато и Роналдињо се на Олимписките игри така што иако првично и самиот Галијани изјави дека Палоши ке биде испратен на позајмица сега поради ново настанатата ситуација се предомисли така што минимум до Јануари Алберто ке игра за Милан.


Тоа е тоа сега за сега со нови сили одиме да го освоиме турнирот во Москва против Локомотив,Челзи и Севиља






Пс:Според неофицијални извори на овој турнир ке падне договор меѓу Милан и Челзи за враќање на Шева на Сан Сиро-ама искрено јас не верувам дека вакво нешто ке се случи но сепак...Галијани и се е можно =)



Топол(да не речам срдечен) росоњерски поздрав

Friday 25 July 2008

Нов дефанзивец...?!

Со незгодната повреда на Алесандро Неста се шпекулира дека Милан ќе се врати на трансфер пазарот во потрага по квалитетен дефанзивец кој би ја покрил дупката која што ќе се создаде по евентуалното подолго отсуство на Неста од зелениот терен. Галиани ја негира потребата од нов дефанзивец дури и ако Неста е подолго време во аут и тоа го оправдува со фактот дека Милан има 6 централни дефанзивци + Амброзини кој може да се снајде во таа улога!
Тие 6 дефанзивци кои ги спомнува Галиани се: Малдини, Каладзе, Бонера, Фавали, Шимиќ и Дигао!
Е сега проблемот е во тоа што од тие 6 дефанзивци Бонера и Фавали не се централни туку странични дефанзивци а за последните двајца (Шимиќ и Дигао) токму Галиани изјави пред извесно време дека е можно да го напуштат тимот што само по себе говори дека Милан нема доверба во квалитетите на тие двајца (особено на Шимиќ, за Дигао во игра е позајмица)!
Неколку имиња се вртат низ Италијанскиот печат како евентуални засилувања во тимот на Милан!

Пред се во прв план избива Алекс Силва, дефанзивецот на Сао Паоло! Типот има 23 години висок е 192 сантиметри и е помлад брат на Луизао од Бенфика! Важи за цврст дефанзивец кој знае одлично и да го загрози противничкиот гол особено со глава но и со соло пробив! Одлична работа околу него е и тоа што може да се ангажира за само 4 - 5 милиони евра! Тој ќе настапи на Олимпијадата за тимот на Бразил и Росоњерите ќе можат да се уверат во неговите квалитети!




Второто име е Матео Ферари... дефанзивецот на Рома на кој му заврши договорот со Римската Волчица и е слободен да преговара со другите тимови! Солиден избор пред се поради фактот што безпари може да дојде во Миланело!
Како и да е... факт е дека на Милан му треба нов дефанзивец без разлика дали повредата на Неста е сериозна или не!

Thursday 17 July 2008

Дињо конечно во Милан!









Долго очекуваното конечно се случи! Роналдињо Гаучо, фудбалерот кој беше прогласен два пати по ред за најдобар фудбалер во светот во последните три години, ќе му се приклучи на фудбалерот кој е актуелен носител на тоа признание! Дињо и Рики Кака ќе сочинуваат фантастичен бермудски триаголник со (според многумина играчот кој сигурно ќе ја добие златната топка во иднина) Александре Родригез да Силва – Пато! Се очекуваат чуда од бразилската тројка! Ова е трансфер кој искрено ги гали срцата не само на навивачите на Милан туку и на сите објективни љубитељи на фудбалот, особено фановите на Дињо кои знаат дека сеуште постои магија во тие нозе! Дињо беше маргинализиран во Барса во текот на целата сезона. Додека Дињо седеше на клупа на негово место играа Џовани Дос Сантос и еден од најпреценетите млади фудбалери на денешницата Бојан Кркиќ! Како да заборавија челниците на Барселона кој беше човекот што ја препороди екипата од Каталонија! Како да заборавија кој е двократен најдобар фудбалер на светот! Како и да е, тоа само му одеше во прилог на Милан кој го доби фантастичниот Роналдињо за прилично мала сума од 21 милион евра + 4 (2 за освоено скудето и 2 за најмалку 10 постигнати голови). Вреди да се напомене и фактот дека самиот Роналдињо во голема мера го овозможи трансферот во Милан. И покрај финансиски подобрата понуда од страна на Манчестер Сити... Роналдињо се откажа од дел од своите лични примања исто како што се откажа од неговите 15 % од трансферот само да дојде во црвено црниот дрес од Сан Сиро!

Со самото негово доѓање во Милано веќе се чуствува нова клима. На првиот ден од неговото пристигнување се продадени повеќе од 5000 сезонски билети или вкупно 18518 што е повеќе од истиот период во претходната сезона кога Милан се подготвуваше за ЛШ! Тоа е само уште еден доказ за приврзаноста на „Ѓаволите“ кон својот омилен клуб!

А како само беше пречекан Дињо во Милано!























Со самата аквизиција на Дињо се поставуваат неколку прашања:

  1. Дали Дињо ќе успее да го врати својот физикус во нормала?
  2. Дали Дињо ќе се врати во формата во која сме навикнале да го гледаме?
  3. Дали Дињо ќе може да игра во ист тим со Рики Кака?

Според мене, одговорот на првите две прашања лежи во еден факт... Дињо треба да остане здрав! Доколку Дињо е здрав воопшто не треба да се дискутира околу тоа дали ќе биде во форма! Впрочем и Галијани изјави дека Дињо напорно тренира за Олимписките игри и дека веќе го слеал стомачето!

Околу тоа дали Дињо може да игра покрај Кака, најупатен во тоа е Карлито! Доколку тој сметаше дека овие двајца не можат да коегзистираат на зелениот терен сигурно дека челниците на Милан нема да беа толку упорни околу ангажманот на Дињо!

Со аквизацијата на Дињо се добива и на ширина во тимот на Милан, се добива на слобода за спроведување на повеќе различни тактики кои сигурно ќе бидат со само еден класичен шпиц! 4-3-2-1, 4-2-3-1 односно 4-1-2-2-1 се само дел од опциите што Карлито може да ги спроведува на теренот со Дињо и Рики во тимот!

Како и да е, се надеваме и очекуваме подобра забава и пред се подобри резултати на Сан Сиро!

Forza Milan!

Monday 14 July 2008

Дињо! Кога, зошто, дали?

Во овие денови во очекување на мигот кога ќе полета авионот и за нецели два саата ќе се наоѓам помеѓу нашите браќа(поранешни окупатори) Турци решив да ја преќинам мојата не така кратка блогерска неактивност. Добро, затоа се поставуваат млади сили кои во изминатиов период добро си ја завршија работата. Ултра еве ти едно признание и мотив за понатака. :).
Ќе пишувам за тема која ми е омилена во изминативе месеци и која ме оптерети максимално.Темата гласи Ronaldo de Assís Moreira. Дечкото околу кого се вртеа и се вртат сеуште многу гласини и шпекулации. Ова е играчот кого сакам да го видам во редовите на клубот кој што го сакаме и навиваме. Ова е играчот што знам дека ќе ни го врати она што го немаме видено 4 години. Ова е играчот што ќе го подигне моралот во клубот и вербата на навивачите во него на едно 10 нивоа погоре(од 10 можни). Ова е играчот што 2пати е прогласен за светски број 1, следна сезона ќе биде по трети пат прогласен во тесна конкуренција со сегашниот број 1, нормално ако го избере правилниот клуб. Денеска според информација goal"по цел ден шпекулирам зашто неам друга работа".com Галијани се сретнал со братот на Дињо , односно неговиот агент и со претставници на клубот за да договорат обештетување. Во оваа статија некако поверував затоа што goal"по цел ден шпекулирам зашто неам друга работа".com за прв пат излезе со податок каде се одржал тој состанок и колку траел. Транферот треба да се очекува во најскорен можен рок затоа што почнува олимпијадата, а знаеме дека Дињо е повикан и има огромна желба да игра и да им покаже на сите го**ојадачи дека сеуште е меѓу неколкуте најдобри играчи на топката каде живееме.
Во изминатиов период додека траат шпекулациите за транферот на Дињо се отвараше едно прашање а гласи вака: Дали е потребен Дињо во Милан? ...Знаете имаше една кампања на една владеачка гарнетура пред точно 4 години за време на одржување на еден референдум и гласеше"НЕКОИ ПРАШАЊА НЕ ЗАСЛУЖУВААТ ОДГОВОР", епа јас сум убеден дека ова е едно од тие и немам намера да губам од моето време кое го имам на претек да одоговарам на ова прашање, ќе си го трошам времето во исчекување на летот кон братска Турција.
Тоа е тоа, сега останува да чекаме и да видиме Адријано"немам пари"Галијани што ќе договори со Хуан"не ме сакаат 64% од клубот" Лапорта и дали ќе успее да го донесе Дињо за 1 милион евра и да биде исплатен на рати во наредните 99 години, затоа што тешко е кога се нема пари , нели. Мала шала на сметка на ќелавиот , сепак он си ја знае подобро работата од сите нас.

FORZA GRANDE MILAN!!!

Sunday 6 July 2008

Rabota na leto


Epa dragi moi...veruvale ili ne Milan kupi t.e. vrati 2 igraci od svojata mladinska skola koi vo poslednite nekolku sezoni bea setani vamu-tamu a kade sto minatata sezona konecno blesnaa vo dresot na Empoli zaedno so red drugi mladi talenti megju koi: Giovinco...Marzoratti...Bassi...Raggi...sigurno veke pogoduvate deka zboruvam za Ignazio Abate i Luca Antonini!Milan KONECNO gi razresi igracite koi bea co 50-50 sopstvenost taka sto Abate i Antonini se vo celost igraci na Milan a Nicola Pozzi i Lino Marzoratti na Empoli.Navistina me raduva faktot sto gi vrakame ovie igraci i toa na pozicii koi ni se neophodni vo timot.A uste poveke me raduva toa deka i dvajcata poteknuvaat od mladinskata skola na Milan,se italijanci i se zameni dosegasnata praktika na Milan rezervite i igracite koi od klupata ke cekaat na svojata sansa da bidat stari i iskusni(Cafu,Serginho,Simic)tuku mladi,nadezni.perspektivni igraci.A sega,sto se odnuseva do vistinskio transfer pazar...e tuka "malce" zaglavija" Milan.Imeno: Objektivata br 1-napagac od svetksa klasa e daleku od razresena!I sekojdnevno se javuvaat novi spekulacii za Adebayor...Drogba...Eto...Ronaldinho... a nisto od toa!Iskreno,od moja gledna tocka ni treba napagac so golgerterski sposobnosti koi bi bil: Visok,krupen,silen vo dueli,dobar vo vozduh....fakt e deka Adebayor gi poseduva site ovie sposobnosti....arno ama 45 milioni evra za igrac koi imal samo edna dobra sezona i toa zatoa sto ostana vo eden del od sezonata edinstven asalen napagac govori sam po sebe. Plus od Anglija do Italija ima gooolema razlika...-na kratko: Sum protiv ovoj transfer(sto mislam i deka nema ni da se desi)Pa neka mu ja mislat Galliani i kompanija za drugi napagaci...sto se odnesuva do drugite odbjektivi....pred se golmanskata pozicija-znaci,igraci koi bea povrzuvani so Milan bea: Frey,Gomes,Amellia,Boruc,Loris i uste nekoj golman od brazilskoto prvenstvo(kade sto se se sveduva na cista spekulacija)inace: Frey ostanuva vo Viola-ne e budala!samo sto se izbori za Liga na sampioni i sega da odi vo klubot na koj mu go zema mestoto vo LS.Gomes-Zamina za Totenhem,Amellia(KE SE UBIJAM ZOSO MILAN NEGO ZEMAA!!) negoviot nov klub e Palermo,Loris-Lyon...taka da samo Boruc ostana od tie za koi voopsto e zboruvase(ne gi racunam brazilcive poso samo spekulacii se sea za sea) i sega Milan se vo nezavidna situacija...Mora da kupat prv golman!Inaku oficijalno Milan ima 5 golmana:

Dida

Kalac

Fiori

Abbiati

Storari

Od sive ovie samo Abbiati eventualno bi mozel da go vidam kako prv golman, a drugive(osven Kalac koj bi bil dobra rezerva) neka se gonat!(Osobeno Dida i Fiori!)


Toa e sea za sea....Flamini,Zambrotta,Borriello,Abate,Antonini...se na se ok e ...ama treba i MORA poveke i podobro


Do sledniot post eden topol rosonerski pozdrav



PS:Nekoi navivaci na Milan zapocnale da sobraat potpisi za da go nateraat Berlusconi da si zamine

PPS:Vlade covece kade si se izgubiii??!!
3PS: Mateo Darmian(18)e oficijalno promoviran vo prviot tim na Milan