Translate

Wednesday 21 May 2008

Kraj na sezonata


Zavrsi sezonata...iako na posledniot natrevar protiv Udinese nasite milenici napravija presvrt za na krajot da pobedat so 4-1 toa ne bese dovolno da se plasiraat na tolku posakuvanoto 4 mesto,za slednata godina da gi gledame tamu kade sto vsusnost pripagaat-Ligata na Sampioni.Imase i dobri momenti...pocnuvajki od 4-te petardi sezonava pa se do poslednoto dobieno derbi so(vlade saka da gi narece- "komsiite")...ama imase i losi...empoli...i dr.No sto e toa e! sega treba da se skoncentriraat na slednata sezona i da se atakuva na italijanskoto prvenstvo pred se,i se razbira kupot na uefa...koj ne treba da bide imperativ.
Velat: "Od greskite se uci" ako e toa taka...togas milan ima mnooogu za ucenje... :) sala na strana,mora da bidat napraveni masovni promeni...pred se od trenerot...igrackiot kadar pa se do pristapot na igra...Iskreno,jas ili neznam bilo koj drug navivac na Milan ima nesto licno protiv Carleto...navistina...covekot napravi SE so milan za mnogu kratok period...arno ama...za da se otvori mesto za masovni promeni,treba da si odi samiot toj a so nego i nekolkuima igraci...a so doaganjeto na noviot trener siguren sum deka ke se smeni nacinot i stilot na igra i se dr.Iako moj favorit e Mourinho sepak...vo momentov neznam za nekoj dr trener koj bi mozel da napravi nesto vistinsko vo Milan...taka da...spored mene ako ne dojde Jose-voopsto nema potreba da se menuva trenerot.Iskreno.so netrpenie go ocekuvam letoto i se sto ke dojde so nego...igraci...trener...i tn.Iako za zal,se pocesti se izjavite na Galliani pred se,od stilot: "Se po STARO,nema da menuvame mnogu raboti vo igrackiot kadar,samo ke se popolnuvaat nekoi praznini" Koga ke slusnam nesto vakvo....mi se kine srce,zatoa ne sakam da vidam uste edna bez trofejna sezona vo koja ke nedostasuva konstantnosta, a duri i na momenti....kvalitetot
Kako i da e,so netrpenie go ocekuvam letniot preoden rok i se sto ke dojde so nego
Samo za kraj,eden golem pozdrav do Cafu i Serginho koi vo nedelata go odigraa svojot posleden natprevar za Milan...FALA za prekrasnite 4 sezoni Cafu-sekogas ke bides zapameten po tvojata nasmevka..definitivno edna od najubavite fudbalski nasmevki,i sekako po negovata istrajnost....(Spored mene eden od najdobrite,pa ako ne najdobriot desen bek na site vremnija)
A za Serginho...FALA za ubavite 9 godini...bidejki,vo Milan go dostigna vrvot na svojata kariera,osvoi se sto moze da se osvoi i si napravi ime za sebe.Iako posle teskata povreda na grbot ne bese se isto,sepak,sobra sili i se vrati kolku-tolku za dostojno kako sto mu dolikuva da se oprosti so Milan
.....PozZ... =)

Friday 16 May 2008

Za pocetok...


Za pocetok edno golemo ZDRAVO do site clenovi na blogov i navivaci na MILAN!Od denes pa natamu blogov ke bide zbogaten ne samo so moeto prisustvo(kako sto bese do sega)tuku i so postovi...da ne dolzam mnogu i da ne se falam mnogu hehe-da preminam na glavnoto...MILAN!
Ahhh....toj MILAN...od kade da pocnam!!!aj...ke pocnam od POCETOK....Celovkupnata sezona=KATASTROFALNA!
Serija A -4-5 mesto a i toa e malku!prasanje e 4 mesto?!
Champions League-1/8 finale
Copa Italia-WTF?od pamtivek nemaat daleku stignato u kup a ne pa sea
Intercontinentalniot cup ne se vazi....
FAKT!Na Milan mu treba sveza krv kako nikogas do sega!Djabe se ubeduvanjata na Carleto i Galliano od tipot:"Nema da ima drasticni promeni vo timot"(demek milan si e MILAN!)arno ama...videte rezultati be aloo!!!za klub kako milan 4-to mesto e malku...a i koga toa go nemaat togas...corba.
Zborot promeni visi nad milan so godini...ama koga se bese ok togas nikoj ne se bunese arno ama...posle Calciopoli mnogu raboti se smenija...Ako Milan saka da se vati na pobednicki pateki treba da pocnat od temel-trener.Sekoja i najgolema cest do Ancelotti.2 Tituli vo champions od 3 finalinja,edna titula vo Serija A,eden kup na italija,1 interkontinentalen kup i 2 super kupa na evropa...Impresivno...definitivno.Ama vreme mu e da prodlzi...vo reprezentacija na italija-sovrseno neli?vrv na negovata kariera...i samiot ima izjaveno vo nekolku navrati deka predizvik mu e eden del da ja vodi reprezentacijata.A za nov trener...sekako spored mene-MOURINHO i nikoj drug!nareceto go aroganten,voobrazen,trosadjia...ama fakt e deka e odlicen trener.Moe licno mislenje e deka ako sakame masovni promeni vo sekoj segment ni treba Jose!Plus so samoto negovo doaganje 95%ni se osiguruva doaganjeto na Drogba-sto e odlicno!a za drugite promeni vo timot toj samiot ke si znae najdobro...samo ke mu treba malce vreme i odvrzani race od gazdite za da bide uspesen.A za igrackiot kadar....auufff..ima mn i tuka vo nekoj od moite sledni postovi VETUVAM deka ke napisam mn poveke za site clenovi na Milan poedinecno.Sega za sega samo na kratko:
OUT
Dida,FIori(Kalac e dobra rezerva)
Cafu,Simic,Digao(ako nekoj go racuna),Maldini(za zal ke mora da si zamine nedostojno,ama ako saka neka ostane i slednata sezona ama samo ako bidat napraveni golemi promeni)Favali,Serginho
Emerson,Brocchi(i da ostrane i da si zamine-seedno,ima koj da go pokrie)
Ronaldo,(Ne treba mn mn da se zbori za nego)Gilardino(Viola e najdobra opcija za nego)
Da dojde Mourinho i posle on si znae...
A za IN vo dr prilika...samo na kratko: Prv Golman,Desen bek(po moznost),Centralen stoper,Lev bek,2-3 napagaci(Ova se samo minimalnite pobarubacki)
Aaaaa da da i uste nesto...spored mene,da ne se zavrsi milan 4 ne bi bilo mn loso,zatoa sto taka se nadevam deka ke stavat prst na glava "gazdive" i deka ke go donesat Jose i se dr...
Od mene(Dragan) edno srdecen ROSONERSKI pozdrav i do sledniot post....pozz

Wednesday 14 May 2008

Почеток на крајот или...

На едно коло пред крај на сезоната не можев да се сетам на поинаков наслов. Особено во ситуација кога Милан по којзнае колку години се наоѓа на прагот да не влезе воопшто во Лигата на Шампионите. Не знам како се чуствуваат другите навивачи на клубот, но јас сум мноооогу на*урчен и ова што го пишувам е лично мое видување на се што се случуваше сезонава. Немам намера да правам ретроспектива, пошто и онака се трудам пола од утакмиците да ги заборавам. На кратко сезонава Милан беа мизерија, а и таа една титула што ја освоија за мене нема никакво значење. Дајте ве молам светско клупско првенство. Па има ли стварно некој што се ложи на таа заебанција. Со прваците од Африка, Азија, Австралија... уште пингвини фалат како претставници на Антарктикот. Јужна Америка не ја мешам, зошто единствено екипите од тој континент вредат. Секако тоа воопшто не придодава на значењето на турнирот и освојувањето на тој трофеј беше единственото оправдување за мизерната сезона. Демек учеството на тој турнир им ја исцеди енергијата на нашите пулени, па немале сила за нешто повеќе.
Зошто тоа не го прифаќам како оправдание? Добро организиран клуб како Милан, мора да биде подготвен за цела сезона. Серие А, Куп на Италија, Светско клупско, Лига на Шампиони... Уште пред почеток на сезоната сите знаевме какви предизвици го чекаат Милан и дека со тој играчки кадар не може да се играат толку многу утакмици. Значи потребни се засилувања. А засилувања не дојдоа, освен Пато, кој до јануари немаше право на настап. Значи управата на клубот свесно не направи ништо за да го засили клубот, а после следеа оправдувањата, дека се уморни, дека немаат сила за нешто повеќе, дека Токио ги исцрпи итн. да не набројувам понатаму. Во целава оваа сезона, само една работа стана јасна - дека овој Милан нема сили за подвизи. По неколку стварно фантастични сезони, врвот го достигна со ланското освојување на ЦЛ и после тоа следи пад, кој за мене е понижувачки. Неизбежни ми се споредби со други големи клубови, како Реал, Манчестер, Барса... кои иако се секогаш во врвот на фудбалот, секоја сезона си купуваат по неколку играчи. Нема тука ударање во гради, најдобри сме и не ни требаат засилувања, тоа е само синдром на Милан. Затоа и не сум оптимист дека наредната сезона ке гледам ЦЛ. Затоа и Милан пропушти да земе неколку квалитетни играчи и затоа сега сме навлечени на Броки, Емерсон, Фавали, Џилардино, Дида, Калач, па и Кафу и Сержињо ќе ги спомнам, зошто и нивните најдобри години одамна поминаа. Да имаш играч од калибарот на Кака и да не освојуваш титули, за мене е срамота. Околу него треба да се гради Милан. Фали само подршка од неколку млади и квалитетни играчи со победнички менталитет. Искуство има, само младост и енергија фали.
Јас сум еден од тие што цврсто веруват во тезата дека на сите добри работи им доаѓа крајот. Баш таа теза може и мора да се примени во случајов. Се изнагледавме убав фудбал, се радувавме на трофеи, финалиња, ама толку беше од оваа генерација на Милан. Јас сум за тоа побрзо да се пензионираат некои структури во клубот, додека ги памтам по добро, зошто нема да издржам уште една неуспешна сезона.
Кога веќе тргнав со промени во клубот да се доискажам до крај. Не е тајна дека би почнал од тренерот. Никогаш не сум бил фан на Анчелоти иако не можам да му замерам за ништо. Успесите доволно зборуваат за неговата работа. Сепак со Мурињо слободен и без ангажман, не би се двоумел да го ставам за нов тренер на Милан. И сам има неколку пати изјавено дека сака да се врати во фудбалот и тоа во голем клуб, па мислам дека подобар момент од ова нема. Можеби не негува атрактивен стил на игра, ама знае да го извади најдоброто од секој играч. Плус ќе им насади на нашиве победнички менталитет, нешто што сезонава дефинитивно им недостасува.
Голманското трио би го мењал у пакет, ако има потреба уште сега јас ќе отидам и тројцата ќе ги спакувам, само да се мавнат од клубот. Е сега тука имаме проблем, пошто не знам голман кој би бил available и достоен да го носи дресот на Милан. Артур Боруч од Селтик е една од опциите кои ми се мотаат низ глава.
Одбрана - на кратко:
Малдини - пензија со сите најголеми почести, легенда на клубот.
Кафу - пензија,
Фавали - пензија или клоца
Сержињо - пензија,
Шимиќ - клоца,
Каладзе - би го задржал како резерва, никако за прв тим.
Ова би значело скоро целосна реконструкција на одбраната. Предлози не ми текнуваат во моментов, ама ќе пишам понатака.
Среден ред: Емерсон, Броки, Ибрахим Ба (ќе се убијам кого имаме во тим) - клоците и да не ги видам. И Гуркуф ми оди по надолна линија. Еве Фламини е одличен играч, а ни треба и добро лево крило, тој Невес е добар, Малуда исто не би го одбил, а богами ни Рибери.
Нападот мислам дека може да го спасиме со инстант бркање на Џилардино и Роналдо, нека остане у Бразил да брка травестити.
Според мене вака би требало да изгледа реконструкцијата на клубот. Радикално, ама нема место за тие гореспоменатите. Ме изеде време, па морав да го скратам постот иначе бев спремен да елаборирам за секој играч поединечно и за учинокот што го имал за Милан, али здравје во друга прилика.

Wednesday 7 May 2008

Добредојде Матие!


Матие Фламини од пред 48 часа и официјално стана играч на Милан. Долго време се шпекулираше за негов трансфер во Сериа А, но пред се главен фаворит беше Јувентус. Но очигледно дека Матие е доста интелектуален дечко и иако ја имаше истата понуда да заигра за Јувентус он го одбра Милан, што и не е за чудење бидејќи секој сака да игра во најдобриот клуб на светот. Матие или Матиу(ова треба дополнително да го проверам) имаше понуда од Арсенал од некаде приближно 3.5 милиони евра по сезона. Милан излезе со понуда од 5.6 милиони евра по сезона што е далеку над понудата на Арсенал. Е сега сите ќе речат се се врти околу парите, ама јас имам едно клучно прашање до сите критичари. Која понуда би ја прифатиле вие? Значи Матие покрај тоа што заради повисоката понуда го одбра Милан, сепак мислам дека има и други мотиви. Пред се тоа е можноста да игра зе седумкратен европски шампион, да игра покрај најдобриот играч на денешницата во моментов, да игра заедно со најдобриот дефанзивец во светот и ред други причини и мотиви за да ја прифати понудата од Милан. Милан е една голема фамилија, каде што секој играч е еднакво третиран и знам дека со текот на времето Матие ќе го засака овој клуб, клуб каде што 90% од играчите кои пристигнале во овој клуб останувале мин. по 5 сезони, а поголемиот дел од нив и повеќе, затоа што еднаш кога ќе влезеш во оваа фамилија тешко се напушта, освен ако жена ти не те натера да ја направиш таа глупост(читај Шева).

Сега во кратки црти ќе ви ја претставам кариерата на Фламини. Матие Фламини е роден на 7ми Март , 1984 год. во Марсеј. Воедно таму и ја започнува кариерата како младински фудбалер на Олимпик Марсеј на позицијата дефанзивен фудбалер за врска, подоцна во сезоната 2003-2004 ќе го има и своето прво деби за првиот тим. Во таа година Матие забележа 14 настапи за Олимпик Марсеј, меѓу кои беа и настапите во полуфиналето и финалето на УЕФА Купот таа година. Во Јули 2004та Арсенал успеа да потпише професионален договор со Матие, иако Матие веќе имаше постигнато усмен договор со раководството на Марсеј. Како и да е, во првата сезона во Арсенал Фламини забележа 9 старта и 14 настапи од клупата. Во следната сезона Матие принудно играше на позициите десно крило, десен бек па дури и лев бек, а кога тие позиции си беа покриени од играчите на кои им припаѓаа Фламини најчесто добиваше шанса од клупата. Во сезоната 2006-2007 и покрај неколкуте импресивни настапи на Фламини во премиер лигата и ЛШ и постигнувањето на неколку клучни голови сепак не успеа да се избори за место во првиот тим и веќе беше цврсто решен да си го откупи договорот коj имаше рок уште една година и да си замине од Арсенал. Но по долгите и напорни разговори Арсен Венгер успеа да го убеди Матие да остане. И според многумина не згреши, на почетокот на сезоната поради повредите на Абу Диаби и Жилберто Силва, Матие доби шанса да настапува во партнерство со Фабрегас, тоа го искористи и со одличните настапи го потисна Жилберто Силва на клупата и тоа во текот на целата сезона, што само по себе говори за квалитетите на Фламини, кој патем е многу сличен играч на Гатузо но со повисоки технички можности, што воедно значи и долгорочна замена за Џенаро што никако не значи дека Гатузо ќе си оди.

Значи тоа е накратко кариерата на Фламини до сега, да му посакаме среќна, успешна и пред се без многу повреди кариера во дресот на нашиот Милан!

FORZA MILAN!!!