Translate

Friday 28 September 2007

Manuel Rui Costa

Potsetuvanje na denovite koga Rui Costa go nosese dresot na Milan vo rubrikata "Kucamo na vrata zaboravljenih asova" :)

Palermo - Milan, 2-1; highlights

Sunday 23 September 2007

Od eden razocaran navivac

Go pisuvam ovoj post bez ideja sto da napisam, iskreno i bez nekoja posebna zelba za analiziranje na poslednite nekolku utakmici. Kolku da pomine redot i da se zadrzi kontinuitetot. Kako navivac go sledam timot na Milan i vo dobro i vo loso i koga mu odi dobro i koga ne mu odi voopsto. Svesen sum za silata i kapacitetot na ovoj tim, no i za arogantnosta so koja go preskoknaa transfer periodot, pravdajki se deka se dovolno silni da atakuvaat na titula i vo Serie A i vo CL. Gi prifakjam site kritiki na moja adresa zatoa sto i jas kritikuvam i se prasuvam edno. Dali sum jas edinstven sto misli deka na Milan mu trebaat zasiluvanja? Dosta mi e od navrakjanja nanazad i spomenuvanje na site onie tituli sto gi ima osvoeno Milan so ovoj sostav. Godinite pominuvaat i nekoi novi klinci ja osvojuvaat fudbalskata scena i vnesuvaat nova energija vo fudbalot. Starite volci od Milan go iskoristija celoto iskustvo sto go imaat za da go postignat toj uspeh sto go postignaa lani. I ne treba da si golem fudbalski poznavac pa da svatis deka e toa maksimumot sto mozese da go postignat. Tenka klupa, nesiguren golman, mozebi i problem so motivacija se samo nekoi od problemite vo klubot. Nema da pomine muabetot deka e samo mala kriza, zosto ne e. Edna rabota e koga ne mu odi na tim sostaven od mladi igraci. Tuka ke gi zemes predvid neiskustvoto, neuigranosta no sekogas ima prostor za napredok i sozrevanje. No koga ne mu odi na tim sostaven od igraci sto pominale mnogu niz karierata i sto osvoile se sto moze da se osvoi togas ne moze da se kaze aj ke bide podobro i ke se udarame vo gradi deka sme evropski sampioni i ke spieme na tie lovoriki... najdobri sme. E pa jas razmisluvam malku poinaku. Sekogas e potreben nov predizvik, nov igrac, da gi razmrda malku rabotite, da se nametne kaj trenerot, da se znae deka nikoj nema zagarantiran prvotimski status i deka sekoj ke treba da se izbori za svoeto mesto vo timot. Vo Milan nema koj da im go zeme mestoto na prvotimcite. Tie se igracite, plus 2-3 standadrdni izmeni. Ako na nekogo ne mu odi... e je*i ga ke se nadevame deka e samo eden natprevar i deka ke bide podobro naredniot mec, a ako se povredi nekoj, lele majko. A plus i ne mi se svigja novata klupska politika na kupuvanje igraci. Celo leto brkame superzvezdi i na kraj ne kupivme nisto. Pa od Galacticos politikata na Real mozese mnogu da se nauci. Ne e mnogu mudro da se zapostavuvaat nekolku vitalni pozicii vo timot na smetka na superzvezdi koi i ne ni trebaat bas. Imame nie fantasticni igraci, nasi superzvezdi i mora da go cenime nivniot ucinok. Treba malku racionalnost vo izborot na igraci koi ke se dovedat i koi poleka ke se integriraat vo stilot na igra na Milan i ke bidat maksimalno ucinkoviti. Ona sto mu nedostasuva na Milan e energija, mladost, brzina i ve molam, ne golman... tuku golmaniste. Tim kako Milan zasluzuva i treba da ima fantasticen golman, ne dobar ili prosecen. Ne golman od koj ke mi se potsekuvaat kolena sekoj pat koga topkata ke odi nakaj gol.
Mojata ljubov kon klubot e mnogu golema, a mislenjeto sto go imam za klubot vo momentov e na mnogu nisko nivo. Razocaran sum od igrata, od politikata, od odnesuvanjeto na poedini strukturi vo klubot. A i uste poveke me nervira faktot sto nisto od ova sto se slucuva vo momentov ne me iznenaduva. Pa ne e prv pat da gi pisuvam ovie raboti i duri i jas sum si dosaden sto uporno povtoruvam edno isto. Ama me raduva toa sto veke ne go spomnuvam onoj sto rekov deka nema da go spomnam veke nikogas :) Ako e toa voopsto za raduvanje...
Ete, kazav sto imav da kazam za dosegasniov razvoj na nastanite. Pozdrav i... komentirajte :)

Forza Milan!

Friday 21 September 2007

...Pocna odbranata na titulata...

Ne bi bilo fer od moja strana ako posle eden post naelektriziran so kriticki naboj i uste eden takov planiran ama nenapisan, ne dadam edna pozitivna perspektiva za igrata na Milan protiv Benfica. Toa e fudbalot sto sakam da go gledam. Brz, otvoren, kreativen, napagjacki, uste i zacinet so dva fantasticni gola od koj edniot na Pippo. Mislam deka nikogas nema da se umoram gledajki go Inzaghi kako se raduva koga ke dade gol. Priceless :) Od druga strana nekako kako da naviknav da gi gledam Milan kako gazat vo CL. Dobro, ne ja osvojuvaat sekoja godina ama se sekogas edni od glavnite konkurenti i sekako eden od najteskite protivnici. Recisi nepobedlivi vo dvomec. E sega nesto u Serie A mi omeknale, pa sitkaat bodovi navamu-natamu ama aj posto sega pobedivme nema da dozvolam moite seuste aktuelni stavovi za politikata na klubot da nadvladeat i da go narusat ambientot na ovoj post posveten na pobedata protiv Benfica. Spored razvojot na nastanite ke si go rezerviram prvoto mesto u grupata za Milan, a za vtoro neka se tepaat Benfica, Shakhtar i Celtic. Tapa prognozer sum po priroda ali ovoj pat ni jas ne mozam da promasam. Duri ne bi bil zacuden ako grupata zavrsi spored napisaniot redosled, ako eventualno ne iznenadi Shakhtar pa da zavrsi vtor. Ne sum gi gledal ama se si mislam deka se dosta kvaliteten tim i deka i Milan moze da se pomaci so niv. Skotive godinava se dovolno jaki za cetvrto mesto i tamu po visoramninite da gi gazat Queen of South i St. Mirren, Srcata i drugi :)
Posto veke ja srediv grupata po merka sega moze da si legnam i mirno da spijam i da se nadevam deka vo sabota Parma nema ubaviot son da mi go pretvori vo kosmar :)

Forza Milan!

Thursday 6 September 2007

Godini li se godini ili oda za mladosta

Ako ne go smetame Superkupot na Evropa, mecot so Fiorentina e vtor oficijalen natprevar za Milan vo novata sezona, a prv neresen rezultat. Procitav nekade deka navivacite na Milan se razmazeni i deka sekogas imaat golemi ocekuvanja od nivniot klub, kako vo pogled na igrata, taka i rezultatski. Do nekade se slozuvam, ama fala bogu ne celosno. Sto ima loso vo nereseniot rezultat? Fiorentina ne e voopsto slab tim, pokazaa i lani, a kako trgnalo i godinava se tvrd orev... barem za Milan.
Dve raboti ima tuka sto mnogu mi precat. A veke prvata me vadi od kontakt i mi doagja da griznam nekogo za vrat. Ne znam dali Ancelotti ili Galiani. Se utepav od pisuvanje negativni komentari na blogov za transfer politikata na Milan i za preterano visokata doverba kon "iskusnite" fudbaleri sposobni da se borat na nekolku frontovi i za nekolku trofei. Ma nemoj... Veke na prvata precka se sopnaa. Neeee, veruvajte deka ne e premnogu rano za kritika. Kako pricina ili opravdanie za nereseniot rezultat bese naveden premnogu kratkiot period za odmor po mecot so Sevilla, zosto protiv Fiorentina vo vtoro poluvreme se sluci istiot onoj pad vo igrata na Milan sto e dobro poznat od lani. Umorni bile, dusicki. Da ne treba da gi zalam... Od sto se umorija samo da mi e da znam. Vtora(treta) oficijalna utakmica im e sezonava. Pa sto ke bide vo dekemvri ili mart ic da ne razmisluvam. Neka podnesat peticija sezonava da se igra po edno poluvreme. Taka ke bide najubavo. Pa mnogu e jak Milan, ne mu trebaat zasiluvanja ili prosiruvanje na sostavot. Toa e edna "mlada, poletna" ekipa. Pola od igracite na Milan gi ima na tablo so Ancelotti. Ama neka, pametna politika e toa. A ne kako site drugi ekipi, ke trosat pari na mladi igraci. Gluperdi, pojma nemaat od nisto. Costacurta igrase do 40 godini i so molenje go penzioniraa, inace ke terase coekot use deset godini sigurno... da ne nabrojuvam i drugi so slicna vozrast. Komu trebaat mladi igraci ili rotiranje. Gi imame nie edinaesetminata velicestveni. Cuda praat i vo CL i vo Serie A i vo Kup na Italija i na svetsko klupsko i da ne nabrojuvam kade ne. E sega izgleda deka e do globalnovo zatopluvanje, pa nesto mi pagjaat u kondicija nekade posle 50 minuta, ama nema veze.
Vtorata rabota koja mnogu me nervira ima ime i se vika Alberto Gilardino. Taa rabota moze slobodno da si gi spakuva kuferite i uste sega da fati nekade na pecalba, zosto od nego golgeter ne biduva. Dosta mi bese i ova se posledni zborovi sto gi trosam na nego. Mnogu mi bese drag i mnogu ocekuvav od nego, ama veke ne sakam da go vidam. Za nego "gol" od fakticka sostojba se pretvori vo mislovna imenka. Koga go gledam na teren se nekako mi se cini deka e zalutan na trevnjakot. Kako da go koristi vremeto pominato na teren za da najde odgovor na prasanjeto: "sto u stvari treba jas da praam ovde?"
Dosta e... mnogu sum lut na se sto (ne) se slucuvase celo leto. Bev nak*rcen i minatata sezona, ama toa mi go ublazi titulata vo CL. Gledam deka nisto ne se promenilo i deka istata prikazna prodolzuva. Ne znam dali Ancelotti svatil dosega deka rabotite vo fudbalot se smeneti od vremeto koga igral on, deka sezonata e dolga i teska i so prenatrupan raspored i deka nieden normalen ili nenormalen trieset i nekolku godisnjak nema sila za site predizvici. Ne daj boze pa da se povredi nekoj poseriozno, ke mu pobele kosata dodeka da zazdravi celosno.
Da kazam uste deka gore navedenoto ne e napisano vo afekt i deka mislam se od prv do posleden zbor. Sakav da bidam i poostar vo kritikite, ama aj, ke ja socuvam ostrinata za ponatamu, ako ima potreba. Koga samo ke mi tekne koi igraci ja smenija sredinata: Henry, Torres, Malouda, Ribery, Tony, Sneider, Chivu, Tevez... Ete zasto se nerviram.
Aj cao, ne mozam veke da pisuvam denes. Koga ke se vratam vo normala, ke napisam nekoj ponormalen post.

Monday 3 September 2007

Genoa - Milan; 0 - 3, highlights

Za novata sezona, transferite, Superkupot , mojata neaktivnost i uste nesto



Konecno... ova bi bil najdobriot nacin da go zapocnam ovoj post. I stvarno si se izraduvav sto mi dojde momentot da sednam i da napisam nesto, a ne samo da postiram klipovi, kolku da pomine redot. Nekako mi pomina vo navika da gi propustam bitnite raboti, kako pocetokot na sezonata, transferot na Emerson, Superkupot protiv Sevilla, ama sega sum tuka i ke dadam se od sebe da bidam pokonstanten vo ispolnuvanjeto na obvrskite kon ovoj blog.
E sega ima mala vremenska razlika vo mo
eto rabotno vreme (na blogot), gledano od minatata sezona do ovaa. Minatata sezona pominuvav mnogu vreme na kompjuter, vo golem del zatoa sto mojata realna rabota (marketing) go barase toa od mene, taka da imav bajagi vreme na raspolaganje za surfanje, pribiranje informacii i pisuvanje. Sega, novo radno mesto kafic, pa vremeto pominato pred pred kompjuter znacitelno mi se namaluva, sto ke rece mi ostanuvaat docnite vecerni ili ranite utrinski casovi(vo zavisnost od toa koga sum se pribral) da pisuvam na blogot. Tuka nekade ima i nekoi positni faktori sto moze da povlijaat na redovnosta na postovite kako: procent na alkohol vo krv, nedostatok na son, ucenje i sl.... No toa se veke nebitni raboti, da se vratam na glavnoto... A.C. Milan.
Bidejki imam propusteno nekolku raboti, ke se obidam da dadam edna kratka retrospektiva na toa sto se slucuvase vo izminative 2 nedeli iako mozno e taa da ne bide hronoloski najprecizna. Najprvo nekolku zbora za pretsezonata i nekolkute prijatelski utakmici i turniri koi Milan gi odigra vo promenlivo svetlo, a koi pak go aktiviraa interesot na Milan za Ronaldinho, kako potencijalen izbavuvac na klubot od neubedlivite igri. Drugi igraci nema neli, ako veke treba nekoj da se kupi mora toa da bide Ronaldinho ili Eto'o ili use nekoj poskap. Na strana toa... Pak izleze deka celata taa rabota e neostvarliva sto e do nekade mnogu logicno. Koj klub bi sakal da si go prodade najdobriot igrac!? E tuka veke otidov na odmor i izgubiv dopir so slucuvanjata vo klubot, za da doznaam po sms deka Milan potpisal so Emerson. Detali za transferot ne znam(sramota :) ), ama znam deka ovoj transfer pak ne go zadovoluva mojot vkus. Daleku od toa deka Emerson e los igrac. Dokazan i so ogromno iskustvo i vo Italija i niz E
vropa, a ne e slaba referenca ni toa sto recisi kade i da bese Capello trener, Emerson bese del od negovata strategija (Roma, Juve, Real). Ama pak sum za toa da se kupese nekoj mlad igrac. Iskusni i starci veke imame dovolno. Znaci novi igraci vo Milan se Emerson i Alexandre Pato koj na oficijalni mecevi ke pocne da igra od 3ti januari.
Tuka nekade zavrsi transfer periodot za Milan koj bese "pekolno aktiven" so duri dva igraca i pocna novata sezona. Prviot mec protiv Genoa vo gosti isto ne go gledav. Po toa sto procitav otposle i po highlights-ot sto go izgledav, lesna pobeda. Uste na poluvreme bea jasni rabotite koga Milan vodese so 3-0. Imaa vo vtoro poluvreme nekolku sansi Genoa, no poveketo bea sutevi od daleku i lesni odbrani za Dida. Za Milan strelci Ambrosini i dva pati Kaka.
Nareden mec bese Superkupot na Evropa, koj se odigra vo Monte Karlo. Isto taka ne go gledav. Ama zatoa se iznacitav. Vaka da sum angaziran za ispitot dosega deset pati ke diplomirav :) Milan pobedi so 3-1, otkako gubese na poluvreme. Strelci: Pippo, Jankulovski i Kaka od penal. Inaku ovoj mec, pokraj natprevaruvackiot karakter, se odigra vo sekjavanje na Antonio Puerta, fudbaler na Sevilla koj pocina vo bolnica otkako dozivea srcev udar na prviot natprevar od Spanskoto prvenstvo. Vo negova cest igracite na dvata kluba nosea dresovi so negovoto ime.
Tuka nekade bese i izvlekuvanjeto na grupite za CL. Milan e vo grupata D zaedno so Celtic, Benfica i Shakhtar Donetsk. Mislam deka dobivme relativno lesna grupa i deka nema da bide neskromno ako kazam deka Milan bi trebalo da bide prv vo ovaa grupa. Na svecenosta sto go sledese izvlekuvanjeto, Kaka bese proglasen za najdobar igrac vo minatogodisnata CL, sto e samo pocetok na sobiranje nagradi :)
Pa mislam deka gore-dole protrcav niz site pobitni raboti. Moram da priznaam deka mi e krivo sto propustiv eden del od sezonata i sto ne se zadrzav poedinecno na site raboti. Imav uste mnogu da elaboriram po gorenavedenite tocki, ama ne veruvam deka nekoj bi cital tolku mnogu :) Zatoa da ne zamaram da kazam uste deka Pato na 2ri septemvri napolni 18 godini, so sto moze da nastapuva za Milan na prijatelski mecevi i deka utre u 6 pm ili 18 casot ke ja zgazime Fiorentina. Gledajte snimka vo 7 i 15 pm na Telma, a ako citaat Telma neka frlat nekoj dinar za reklamava :)

FORZA MILAN!!!!!!!!!